ΥΓΕΙΑ

Κανένα κρούσμα γρίπης μέχρι στιγμής στη χώρα

Η περίοδος παρακολούθησης της εποχικής γρίπης έχει ξεκινήσει από τις αρχές του μήνα, τα αρμόδια εργαστήρια έχουν αναλύσει 27 «ύποπτα», αλλά ήταν όλα αρνητικά. 

Κανένα κρούσμα γρίπης μέχρι στιγμής στη χώρα

Σύμφωνα με το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, κυκλοφορούν αρκετές ιώσεις οι οποίες όμως δεν οφείλονται στον ιό της γρίπης.

Οι ειδικοί αναφέρουν πως συνήθως η γρίπη εμφανίζεται στην Ελλάδα προς τα μέσα Δεκεμβρίου ή και αργότερα, ενώ δε μπορεί να προβλεφθεί εκ των προτέρων η έκταση και η βαρύτητα της γρίπης, ούτε ποιος τύπος ιού γρίπης θα επικρατήσει.

Τόσο το Παστέρ όσο και τα άλλα αρμόδια εργαστήρια έχουν κάνει τη σχετική προετοιμασία για την εργαστηριακή επιτήρηση της εποχικής γρίπης.

Η εργαστηριακή διερεύνηση περιλαμβάνει τη διάγνωση του ιού της γρίπης σε ασθενείς με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, καθώς επίσης την ανάλυση του ιού γρίπης Α σε υπότυπους και του ιού γρίπης Β. Στα κύρια καθήκοντα του εργαστηρίου είναι να διερευνήσει ΄ εάν οι ιοί γρίπης που θα κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα είναι όμοιοι με τους ιούς που περιλαμβάνονται στο εμβόλιο της εποχικής γρίπης ή έχουν υποστεί γενετική τροποποίηση, κάτι που λαμβάνεται υπόψη στην επιλογή των κατάλληλων στελεχών του ιού για το εμβόλιο της επόμενης χρονιάς.

Ενόψει έξαρσης της γρίπης και με δεδομένο ότι το εμβόλιο χρειάζεται τουλάχιστον 15 μέρες για να δημιουργήσει αντισώματα στον οργανισμό, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να ξεκινήσει από τώρα.

Το εμβόλιο της εποχικής γρίπης μπορεί να είναι τριδύναμο, το οποίο καλύπτει για δύο υπότυπους της γρίπης Α και ένα στέλεχος ιού γρίπης Β, ή τετραδύναμο, με ένα επιπλέον στέλεχος του ιού γρίπης Β.

Το εμβόλιο θεωρείται απόλυτα ασφαλές και είναι το μόνο διαθέσιμο «όπλο» για να προληφθούν σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.

Διαβάστε επίσης:

Τα επτά... SOS του αντιγριπικού εμβολιασμού