ΥΓΕΙΑ

Σπλαχνικό λίπος: 3 τρόποι υπολογισμού της επικίνδυνης μορφής λίπους & πως θα το απομακρύνετε

Το σπλαχνικό λίπος είναι σωματικό λίπος που αποθηκεύεται στην περίμετρο της μέσης και περιβάλλει τα ζωτικά όργανα, όπως το πάγκρεας, το συκώτι και το έντερο.

Σπλαχνικό λίπος: 3 τρόποι υπολογισμού της επικίνδυνης μορφής λίπους & πως θα το απομακρύνετε

Τα υψηλά επίπεδα σπλαχνικού λίπους μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές, όπως οι καρδιοπάθειες.

Το σπλαχνικό λίπος δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, καθώς ακόμη και όσοι έχουν φυσιολογικό βάρος, μπορούν να έχουν τη συγκεκριμένη μορφή λίπους.

Πώς μπορεί λοιπόν κάποιος να εκτιμήσει αν έχει σπλαχνικό λίπος;

Αν και το ακριβές ποσοστό μπορεί να καθοριστεί μόνο με τομογραφία, δείτε τρεις παράγοντες που συμβάλλουν στην εκτίμηση:

Σχήμα σώματος

Το σχήμα του σώματός σας μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε τον τρόπο που το σώμα σας αποθηκεύει το λίπος.
Οι άνθρωποι και κυρίως οι γυναίκες με σωματότυπο «αχλάδι» συγκεντρώνουν το περιττό βάρος στο κάτω μέρος του σώματος. Τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου σωματότυπου είναι η μεγάλη περιφέρεια, η λεπτή μέση, τα λεπτά χέρια και οι στενοί ώμοι. Αντίθετα, όσοι έχουν σωματότυπο «μήλο», συγκεντρώνουν λίπος στην περίμετρο της μέσης, δηλαδή στην κοιλιά και το στήθος.

Περίμετρος μέσης

Πάρτε τη μεζούρα και μετρήστε την περιφέρεια της μέσης σας. Είναι σημαντικό να είστε χαλαροί και να μην ρουφάτε την κοιλιά σας. Επαναλάβετε τρεις φορές και υπολογίστε τον μέσο όρο. Οι άνδρες δεν πρέπει να έχουν περίμετρο μέσης πάνω από 102 εκατοστά και οι γυναίκες πάνω από 89 εκατοστά.

perimetros mesis

Αναλογία μέσης-γοφών

Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να μετρήσετε την περιφέρεια της μέσης και των γοφών σας και στη συνέχεια να διαιρέσετε τους δύο αριθμούς μεταξύ τους. Ο αριθμός που θα προκύψει, δηλαδή η αναλογία μέσης-γοφών (WHR), είναι ενδεικτικός για τον καρδιαγγειακό σας κίνδυνο. Ο ΠΟΥ συνιστά η αναλογία μέσης-γοφών να μην ξεπερνά τις 0,85 μονάδες για τις γυναίκες και τις 0,9 μονάδες για τους άντρες.

Πώς θα απαλλαγείτε από το σπλαχνικό λίπος

Τα υψηλά ποσοστά σπλαχνικού λίπους προκαλούνται από κακή διατροφή και απουσία σωματικής άσκησης. Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, το πρώτο βήμα είναι η υιοθέτηση μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής που θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε υγιές βάρος και κυρίως να το διατηρήσετε.

Είναι επίσης σημαντικό να προσλαμβάνετε επαρκείς ποσότητες ασβεστίου. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, όσο περισσότερο ασβέστιο προσλαμβάνουν οι γυναίκες, τόσο λιγότερο σπλαχνικό λίπος έχουν.

Αποφεύγετε τα τρανς λιπαρά (υδρογονωμένα φυτικά έλαια), καθώς και τα τρόφιμα και τα ποτά που περιέχουν φρουκτόζη.
Είναι επίσης σημαντικό να κοιμάστε καλά και να αποφεύγετε το κάπνισμα.

Πηγή: express.co.uk

Διαβάστε επίσης:

Σπλαχνικό λίπος: Τα οφέλη από την κατανάλωση άπαχου γάλακτος

Αναψυκτικά με ζάχαρη & σπλαχνικό λίπος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Οι 3 δείκτες πρόγνωσης της υγείας που αφορούν το βάρος