ΥΓΕΙΑ

Το χρηματιστήριο του διαβήτη

Στο ιλιγγιώδες ποσό των 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων φτάνει το κόστος του διαβήτη σε παγκόσμιο επίπεδο. Το ποσό αντιστοιχεί στο 1,8% του παγκόσμιου ΑΕΠ!

Το χρηματιστήριο του διαβήτη

Οι εκτιμήσεις για το μέλλον, ακόμη και με τα αισιόδοξα σενάρια, δείχνουν πως το κόστος θα αυξηθεί. Η δαπάνη – που έχει μελετηθεί από διεθνείς επιστημονικές ομάδες – αφορά το άμεσο και το έμμεσο κόστος.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη σχετική μελέτη που δημοσίευσε το Lancet, τα δύο τρίτα αυτής της δαπάνης (περίπου 860 δισεκατομμύρια δολάρια) αφορούν τα άμεσα κόστη ιατροφαρμακευτικής αντιμετώπισης του διαβήτη και των επιπλοκών του, ενώ τα υπόλοιπα αφορούν έμμεσα κόστη τα οποία σχετίζονται κυρίως με απώλεια παραγωγικότητας (απουσία από την εργασία, μόνιμες αναπηρίες κλπ).

bigstock closeup of a young caucasian m 267474514

Είναι η πρώτη μελέτη που υπολογίζει το έμμεσο κόστος του διαβήτη, ενώ διαπιστώνει πως οι δαπάνες αφορούν τόσο τις οικονομικά εύρωστες όσο και τις φτωχότερες χώρες.

Με αυτά τα δεδομένα, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ο διαβήτης εκτός από μείζον ιατρικό πρόβλημα εξελίσσεται και σε σοβαρό οικονομικό ζήτημα, αφού θεωρείται μια από τις ακριβότερες χρόνιες ασθένειες παγκοσμίως. Στο σύστημα Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών, ο διαβήτης είναι η πιο δαπανηρή νόσος.

Οι επιστήμονες προτείνουν στις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα και να προετοιμάσουν τα υγειονομικά και ασφαλιστικά συστήματα, καθώς το κόστος του διαβήτη θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Κάντε το τεστ εκτίμησης κινδύνου εμφάνισης διαβήτη του Onmed.gr

Διαβάστε επίσης:

10+1 τροφές που πρέπει να τρώνε όλοι οι διαβητικοί (pics)

6 πράγματα που μπορούν να σου σώσουν τη ζωή αν είσαι διαβητικός (pics)

Σε λιγότερο από 30 χρόνια, ένας στους 10 κατοίκους της Γης θα είναι διαβητικός