ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Διαβήτης... οικογενειακή υπόθεση

Διαβήτης... οικογενειακή υπόθεση

Στις οικογένειες των διαβητικών είναι αφιερωμένη η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, σήμερα λιγότερο από 25% των οικογενειών διαβητικών έχουν πρόσβαση σε προγράμματα εκπαίδευσης για τη διαχείριση της νόσου, παρ’ ότι τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πως η συμβολή της οικογένειας είναι καθοριστική για την πρόγνωση και τη συνολική ποιότητα ζωής των ασθενών.

Αν υπάρχει διαβητικός ασθενής στην οικογένεια, όλα τα υπόλοιπα μέλη θα πρέπει να ξέρουν τις βασικές πτυχές της ασθένειες και να είναι ενήμερα για το πώς αντιμετωπίζονται έκτακτες καταστάσεις και πώς προλαμβάνονται οι επιπλοκές.

Εξάλλου, εκτός από την προφανή συναισθηματική και ψυχολογική στήριξη, η οικογένεια μπορεί και πρακτικά να βοηθήσει στην καθημερινή διαχείριση του διαβήτη ώστε να γίνει πιο εύκολη και αποδοτική.

bigstock Blue Circle With Blood Drop W 266444302

Σημαντικός κρίνεται ο ρόλος της οικογένειας και στην πρόληψη του διαβήτη. Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, πολλές περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 μπορούν να προληφθούν με τον υγιεινό τρόπο ζωής, ο οποίος ξεκινά από το σπίτι και την οικογένεια.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας, η Διεθνής Ομοσπονδία ζητά καθολική πρόσβαση στις διαθέσιμες θεραπείες για όλες τις οικογένειες, σε όλο τον κόσμο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη καθιερώθηκε το 1991, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη και υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την ασθένεια που σκοτώνει κάθε χρόνο 3 εκατομμύρια ανθρώπους.

Κάντε το τεστ εκτίμησης κινδύνου εμφάνισης διαβήτη του Onmed.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Σε λιγότερο από 30 χρόνια, ένας στους 10 κατοίκους της Γης θα είναι διαβητικός

Το χρηματιστήριο του διαβήτη

Οι 3 κανόνες για την πρόληψη του διαβήτη