ΥΓΕΙΑ

Οι 3 κανόνες για την πρόληψη του διαβήτη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, ο διαβητολόγος Χρήστος Ζούπας, εξηγεί τι μπορούμε να κάνουμε για να προλάβουμε το διαβήτη.

Οι 3 κανόνες για την πρόληψη του διαβήτη

Ο Διαβήτης τύπου 2 αποτελεί την πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη χρόνια πάθηση στον κόσμο και ο επιπολασμός της σε παγκόσμιο επίπεδο ξεπερνάει το 10% (1 στα 10 άτομα πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη!).

Με την αύξηση του μέσου όρου ζωής, το κόστος αντιμετώπισης του χρόνιου αυτού προβλήματος έχει φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη και προσεγγίζει το 1 τρισεκατομμύριο 300 διισεκατομμύρια δολάρια! Πρόκειται για ποσά που δύσκολα οποιοδήποτε σύστημα υγείας θα μπορέσει να καλύψει στο εγγύς μέλλον.

Για το λόγο αυτό, η πρόληψη του Σακχαρώδη Διαβήτη αποτελεί την καλύτερη και αποτελεσματικότερη επιλογή. Σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες από το τμήμα Γενετικής του Πανεπιστημίου του Harvard, ο μοναδικός τρόπος για να μπορέσει να αλλάξει η γονιδιακή έκφραση των ατόμων με προδιάθεση για Σακχαρώδη Διαβήτη, είναι πλέον η Υγιεινή Διατροφή και η συστηματική Άσκηση.

bigstock 224400313

Αυτός είναι και ο λόγος που διάφορες Πανεπιστημιακές ομάδες εφαρμόζουν απλά, πρακτικά ευκολονόητα και αξιόπιστα ερωτηματολόγια, χωρίς δαπανηρές αιματολογικές εξετάσεις, προκειμένου να ανακαλύψουν έγκαιρα αυτούς, που έχουν σημαντική προδιάθεση να αναπτύξουν Διαβήτη Τύπου 2.

Σκοπός τους, είναι να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο: Με απώλεια βάρους, βελτίωση της διατροφής, με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες (φρούτα και λαχανικά), λιγότερο κορεσμένο λίπος και περιορισμό της κατανάλωσης ζάχαρης και παράλληλα με καθημερινή Σωματική δραστηριότητα (περπάτημα, χορός ποδηλασία, κολύμβηση) μπορεί να καθυστερήσει ή και να αποτραπεί η εμφάνιση Σακχαρώδη Διαβήτη.

Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο μπορούμε να παρέμβουμε στα άτομα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Ο Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2 μπορεί να αποτελεί μια από τις κυριότερες "μάστιγες" της εποχής μας, μπορεί όμως να προληφθεί, αρκεί να κουβαλάει κανείς μέσα του, Μέτρο, Συνέπεια, Αυτοκυριαρχία!

zoupas

Ο Χρήστος Ζούπας είναι, διευθυντής του Διαβητολογικού Κέντρου και Κλινικής στο νοσοκομείο Υγεία.