ΥΓΕΙΑ

5 τρόποι που ο ύπνος κάνει καλό στις σχέσεις σας

Νέα έρευνα δείχνει τα οφέλη που μπορεί να έχει ο ύπνος για την κοινωνική μας ζωή.

5 τρόποι που ο ύπνος κάνει καλό στις σχέσεις σας

Γνωρίζουμε ότι ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας. Είναι επίσης το «κλειδί» για να είμαστε παραγωγικοί, καθώς μας βοηθάει να παραμένουμε «φρέσκοι» και συγκεντρωμένοι. Μπορεί όμως να επηρεάσει και τις διαπροσωπικές μας σχέσεις;

Μας βοηθά να πλησιάσουμε τους άλλους και να αποφύγουμε τη μοναξιά

Είναι γνωστό ότι η μοναξιά συνδέεται με τον κακό ύπνο. Αλλά ισχύει και το αντίθετο; Μπορεί ο κακός ύπνος να οδηγήσει στη μοναξιά;

Σε μια πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τους εγκεφάλους των ανθρώπων αφού κοιμήθηκαν κανονικά και όταν είχαν μια νύχτα ανεπαρκούς ύπνου για να δουν πώς αντιδρούν. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να παρακολουθήσουν ένα βίντεο από έναν ξένο που τους πλησίαζε από μακριά και να πατήσουν ένα κουμπί όταν ένιωθαν ότι ήταν πολύ κοντά τους, ενώ παράλληλα οι ερευνητές παρακολουθούσαν τι συνέβαινε στο μυαλό τους. Όταν δεν είχαν κοιμηθεί αρκετά, ήθελαν το άτομο να σταματά σε πολύ μεγαλύτερη απόσταση από ό,τι εκείνοι που κοιμήθηκαν φυσιολογικά.

Η έλλειψη ύπνου οδηγεί τα άτομα να γίνονται λιγότερο κοινωνικά και να κρατούν μεγαλύτερη απόσταση από τους άλλους, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Τέλος, οι συμμετέχοντες που δεν κοιμήθηκαν καλά, ανέφεραν ότι αισθάνονταν μοναξιά.

sleep

Αυξάνει την ενσυναίσθησή μας

Η ενσυναίσθηση είναι η ικανότητά μας να συμπάσχουμε και να κατανοούμε τα συναισθήματα των γύρω μας. Αυτό σημαίνει ότι αν ένας φίλος μας αισθάνεται λυπημένος, η θλίψη του μας επηρεάζει σε ένα βαθμό, βοηθώντας μας να ενδιαφερθούμε για εκείνον.

Παρόλα αυτά, όταν κοιμόμαστε ελάχιστα, τα μέρη του εγκεφάλου μας που σχετίζονται με την ενσυναίσθηση δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη.

Μας κάνει λιγότερο επιθετικούς

Η έλλειψη ύπνου σίγουρα μας κάνει πιο ευερέθιστους. Αλλά θα μπορούσε να μας κάνει και πιο επιθετικούς;

Μία πρόσφατη μελέτη απαντάει καταφατικά στο παραπάνω ερώτημα. Οι συμμετέχοντες που κλήθηκαν να διατηρήσουν ή να περιορίσουν τον ύπνο τους σε διάστημα δύο ημερών, άκουγαν έναν πολύ ενοχλητικό θόρυβο.

Όσοι είχαν περιορίσει τον ύπνο τους, έδειχναν πιο εκνευρισμένοι κατά τη διάρκεια της αποστολής και δεν προσαρμόζονταν καλά στον θόρυβο (δηλαδή, δεν έπαψαν να ενοχλούνται με την πάροδο του χρόνου) σε σύγκριση με εκείνους που κατάφεραν να κοιμούνται κανονικά.

Φυσικά, το να μην μπορούμε να ελέγξουμε τον εκνευρισμό μας μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις μας. Αντίθετα, αν κοιμόμαστε καλύτερα, μπορούμε να έχουμε περισσότερο αυτοέλεγχο.

ensunaisthisi

Επηρεάζει το πόσο προκατειλημμένοι είμαστε

Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τις διανοητικές διαδικασίες που σχετίζονται με την αλληλεπίδραση με όσους είναι διαφορετικοί από εμάς. Σίγουρα, το να έχουμε περισσότερη ενσυναίσθηση, να πλησιάζουμε τους γύρω μας και να μην εκνευριζόμαστε εύκολα, είναι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν λιγότερο την κρίση μας και να μας κάνουν πιο διαλλακτικούς.

Πώς σχετίζεται ο ύπνος με τις κοινωνικές μας σχέσεις;

Δεν επηρεάζει μόνο ο ύπνος τις σχέσεις μας, αλλά και το αντίθετο. Εάν τσακωνόμαστε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα ή αισθανόμαστε απόρριψη, ο ύπνος μας πιθανόν να διαταραχθεί. Αυτό σημαίνει ότι τα κοινωνικά προβλήματα μπορούν να οδηγήσουν σε κακό ύπνο, αλλά και το αντίστροφο. Παρόλα αυτά, μπορούμε πάντα να «σπάσουμε» αυτόν τον κύκλο, αν φροντίσουμε να ξεκουραζόμαστε επαρκώς!

Πηγή: healthline.com

Διαβάστε επίσης:

Γιατί ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για καλή υγεία (video)

Η ιδανική «δόση» ύπνου για τον εγκέφαλο

Ύπνος: Η διάρκεια που αυξάνει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό