ΥΓΕΙΑ

Κονδυλώματα: Μεταδίδεται ο ιός HPV με τα χέρια;

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) προσβάλλει το δέρμα και τα γεννητικά όργανα και αποτελεί αιτία διαφόρων μορφών καρκίνου τόσο στις γυναίκες, όσο και στους άνδρες.

Κονδυλώματα: Μεταδίδεται ο ιός HPV με τα χέρια;

Συγκεκριμένα, μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του πέους, του πρωκτού και του λαιμού, συμπεριλαμβανομένης της βάσης της γλώσσας και των αμυγδαλών (στοματοφαρυγγικός καρκίνος).

Όλοι αυτοί οι καρκίνοι προκαλούνται από τις HPV λοιμώξεις που δεν υποχωρούν. Ο καρκίνος αναπτύσσεται πολύ αργά και δεν μπορεί να διαγνωστεί για χρόνια, ή ακόμη και δεκαετίες, μετά την αρχική λοίμωξη από τον HPV.

Ο ιός μεταδίδεται εύκολα με το σεξ, ισχύει όμως κάτι ανάλογο για τα χέρια; Σύμφωνα με καναδική έρευνα, κάτι τέτοιο είναι απίθανο.

Επειδή τα στελέχη του HPV στα χέρια συνήθως ταιριάζουν με αυτά που εντοπίζονται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων των δικών σας ή της/του συντρόφου σας, κάποιοι ερευνητές υπέθεσαν ότι η επαφή των χεριών με τα γεννητικά όργανα μπορεί να μεταδώσει τον ιό.

Η νέα μελέτη ακυρώνει αυτή τη θεωρία, σύμφωνα με την επικεφαλής Talia Malagon, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο McGill, στο Μόντρεαλ.

bigstock HPV concept 138283922

«Το ό,τι ανιχνεύουμε DNA του ιού HPV στα χέρια, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα σωματίδια του ιού είναι βιώσιμα ή αρκετά για να προκαλέσουν μόλυνση» αναφέρει και προσθέτει: «Το DNA μπορεί να υπάρχει στο χέρι επειδή το άτομο έκανε σεξ πρόσφατα ή επειδή άγγιξε τα δικά του γεννητικά όργανα».

Η Malagon και οι συνεργάτες της μελέτησαν εκατοντάδες ετερόφυλα ζευγάρια που έδιναν δείγματα από τα χέρια τους και τα γεννητικά τους όργανα ανά λίγους μήνες. Οι ερευνητές ανέλυσαν το DNA του HPV για να δουν ποιοι μολύνθηκαν με την πάροδο του χρόνου.

Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι είχαν περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν όταν ο σύντροφός τους ήταν θετικός στον ιό HPV στα γεννητικά όργανα ή στα χέρια. Ωστόσο, ο κίνδυνος οφείλεται κατά κύριο λόγο στη λοίμωξη των γεννητικών οργάνων από HPV, σύμφωνα με τα ευρήματα.

Το εύρημα δεν συνεπάγεται ότι ο ιός είναι αδύνατο να μεταδοθεί από τα χέρια στα γεννητικά όργανα. Δεν έχει διαπιστωθεί όμως να συμβαίνει κάτι τέτοιο και γι' αυτό το θεωρούν απίθανο, όπως εξήγησαν.

Οι περισσότεροι σεξουαλικά ενεργοί ενήλικες θα μολυνθούν σε κάποια φάση από τον ιό HPV χωρίς καν να το συνειδητοποιήσουν, πριν το ανοσοποιητικό τους «καθαρίσει» τον ιό, δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Eduardo Franco, πρόεδρος του Τμήματος Ογκολογίας Gerald Bronfman στο Πανεπιστήμιο McGill.

Τα προφυλακτικά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο, αλλά δεν παρέχουν απόλυτη προστασία από τη μόλυνση, είπε.

«Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της μόλυνσης και των καρκίνων που προκαλεί ο HPV, είναι επομένως ο εμβολιασμός», δήλωσε ο Franco.

Στις ΗΠΑ, οι ειδικοί συστήνουν όλα τα κορίτσια και τα αγόρια να κάνουν το εμβόλιο κατά του HPV από την ηλικία των 11 ή 12 ετών. Είναι επίσης σημαντικό να το κάνουν οι νεαροί ενήλικες που δεν το έκαναν όταν ήταν παιδιά.

Οι γυναίκες πρέπει να υποβάλλονται τακτικά σε εξετάσεις για να αποφύγουν τον κίνδυνο η μόλυνση από HPV να εξελιχθεί σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στη διαδικτυακή έκδοση του επιστημονικού εντύπου The Lancet Infectious Diseases.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Γονόρροια: Τα 4 κυριότερα συμπτώματα που εκδηλώνουν οι άντρες

Στοματικό σεξ & καρκίνος: Τι πρέπει να γνωρίζετε!

ΣΜΝ: Τα 8 συμπτώματα που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσει μια γυναίκα (pics)