ΥΓΕΙΑ

Αύξηση των εμφραγμάτων στις νεότερες γυναίκες: Οι αιτίες & τι πρέπει να κάνετε

Όλο και περισσότερες γυναίκες νεότερης ηλικίας υφίστανται έμφραγμα στις ΗΠΑ σε σχέση με 20 χρόνια πριν, κάτι που δεν ισχύει για τους άνδρες αντίστοιχης ηλικίας, στους οποίους τα ποσοστά εμφανίζουν βελτίωση.

Αύξηση των εμφραγμάτων στις νεότερες γυναίκες: Οι αιτίες & τι πρέπει να κάνετε

Αυτό είναι το βασικό εύρημα νέας μελέτης σε τέσσερις αμερικανικές Πολιτείες, στις οποίες ο ρυθμός των εμφραγμάτων σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 55 ετών παρουσιάζει σταθερή αύξηση από το 1995. Το ποσοστό στους άνδρες της ίδιας ηλικιακής ομάδας μειώθηκε.

Μέχρι το 2014, το 31% των εισαγωγών για έμφραγμα αφορούσε νεότερες γυναίκες, από 21% που ήταν στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Δεν είναι εντελώς ξεκάθαρο γιατί αυξήθηκαν τα εμφράγματα μεταξύ των νεότερων γυναικών. Ωστόσο, η περίοδος μελέτης συμπίπτει με μία περίοδο αυξανόμενων ποσοστών παχυσαρκίας σε εθνικό επίπεδο.

«Περισσότερες νέες γυναίκες είναι παχύσαρκες απ' ότι άνδρες αντίστοιχης ηλικίας», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Melissa Caughey, διδάκτωρ Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, στο Chapel Hill.

«Η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για υπέρταση και διαβήτη», δήλωσε η Caughey, ενώ και οι τρεις καταστάσεις αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης ήταν πιο συχνές καταστάσεις στις νεότερες γυναίκες που υπέστησαν έμφραγμα, συγκριτικά με τους άνδρες αντίστοιχης ηλικίας.

heart attack woman 2

Τα ευρήματα βασίζονται σε 19ετή μελέτη ενηλίκων που ζουν σε τέσσερις Πολιτείες των ΗΠΑ, στη Βόρεια Καρολίνα, το Μισισιπή, τη Μινεσότα και το Μέριλαντ.

Στη διάρκεια της μελέτης καταγράφηκαν σχεδόν 29.000 νοσηλείες για έμφραγμα, το 30% εκ των οποίων αφορούσαν άτομα ηλικίας 35 έως 54 ετών.

Ενώ όμως τα ποσοστά νοσηλειών μειώνονταν για τους νεότερους άνδρες με την πάροδο των ετών, αυξήθηκαν στις νεότερες γυναίκες, περίπου 2-3 εμφράγματα ανά 1.000 γυναίκες μέχρι το 2014.

Το 31% των νοσηλειών για εμφράγματα αφορούσε νεότερες γυναίκες, από 21% που ήταν το ποσοστό στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Αντίθετα, ο αριθμός των νεαρών ανδρών που νοσηλεύονταν για έμφραγμα μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου - αν και το ποσοστό παρέμεινε υψηλότερο συγκριτικά με τις νέες γυναίκες, περίπου τέσσερις ανά 1.000 έως το 2014.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι νεότερες γυναίκες που είχαν υποστεί έμφραγμα, ήταν λιγότερο πιθανό να λαμβάνουν την αγωγή που τους συνέστησε ο γιατρός τους για να μειώσουν τον κίνδυνο νέου εμφράγματος.

Για τις γυναίκες, δήλωσε η Caughey, τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της πρόληψης.

«Πολλοί από τους παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα μπορούν να τροποποιηθούν», είπε. «Αν και ποτέ δεν είναι αργά για να υιοθετήσει κάποιος ένα υγιεινό τρόπο ζωής για την καρδιά, όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο» πρόσθεσε.

Η άσκηση είναι το καλύτερο φάρμακο για την καρδιά και οι ειδικοί συστήνουν 150 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα.

Μια δεύτερη μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία του να σηκώνεται απλά κανείς από τον καναπέ. Η μελέτη ακολούθησε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας και διαπίστωσε ότι όσο λιγότερο χρόνο περνούσαν καθιστές ή ξαπλωμένες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, τόσο μικρότερος ήταν ο κίνδυνος εμφράγματος ή εγκεφαλικού.

Η επίδραση ήταν ανεξάρτητη από τον χρόνο που αφιέρωναν οι γυναίκες στην άσκηση, όπως το γρήγορο περπάτημα. Αυτό δείχνει, λένε οι ερευνητές, ότι οι μεγαλύτερες γυναίκες ωφελούνται απλά και μόνο με το να σηκωθούν από τον καναπέ και το κρεβάτι και να κινούνται καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν σε ειδική έκδοση της επιθεώρησης Circulation για την καρδιακή υγεία των γυναικών.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Ποια είναι τα σημάδια ενός επικείμενου εμφράγματος (video)

Έμφραγμα: Δείτε τις τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο κατά 80%! (video)

Οι καιρικές συνθήκες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ