ΥΓΕΙΑ

Αυγά, αύξηση χοληστερίνης & καρδιαγγειακός κίνδυνος: Τι ισχύει τελικά;

Η πιθανή συμβολή των αυγών στην αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου λόγω της χοληστερόλης που περιέχουν, είναι ένα ζήτημα που απασχολεί διαχρονικά την επιστημονική κοινότητα.

Αυγά, αύξηση χοληστερίνης & καρδιαγγειακός κίνδυνος: Τι ισχύει τελικά;

Παλιότερες έρευνες δεν κατέληξαν σε κάποια σύνδεση, νέα ανασκόπηση έξι μελετών όμως έδειξε ότι η τακτική κατανάλωση αυγών αυξάνει τη χοληστερίνη, τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και κατά συνέπεια πρόωρου θανάτου.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής Νορίνα Άλεν, ανέλυσαν στοιχεία από έξι μελέτες, οι οποίες αφορούσαν συνολικά σχεδόν 30.000 άτομα σε βάθος 30ετίας.

Οι άνθρωποι που τρώνε 3-4 αυγά την εβδομάδα, έχουν 6% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας και 8% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα, σε σχέση με όσους δεν τρώνε καθόλου αυγά.

stefaniaia nosos

Ο «ένοχος» φαίνεται πως είναι η χοληστερίνη που περιέχουν τα αυγά. Η κατανάλωση 300 μιλιγκράμ διατροφικής χοληστερίνης τη μέρα σχετίζεται με αύξηση κατά 17% του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και 18% πρόωρου θανάτου.

Τα νέα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με τις τελευταίες συστάσεις των αμερικανικών υπουργείων Υγείας και Γεωργίας το 2015, σύμφωνα με τις οποίες οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να ανησυχούν για την κατανάλωση περισσότερων αυγών λόγω αύξησης της χοληστερίνης.

Η νέα μελέτη υποστηρίζει όμως το αντίθετο, δημιουργώντας την ανάγκη αναθεώρησης των κατευθυντηρίων γραμμών.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν πάντως ότι δεν χρειάζεται να αποκλείσει κανείς τα αυγά από τη διατροφή του, αρκεί να μειώσει την κατανάλωσή τους και να επιλέγει το ασπράδι από τον κρόκο, ο οποίος περιέχει την περισσότερη χοληστερίνη.

Ένα μεγάλο αυγό περιέχει 186 μιλιγκράμ διατροφικής χοληστερόλης στον κρόκο του. Άλλες τροφές ζωικής προέλευσης με υψηλή χοληστερόλη είναι το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο JAMA.

Διαβάστε επίσης:

Τηγανητά: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Κίνδυνος πρόωρου θανάτου: Με πόσα λεπτά σωματικής δραστηριότητας θα τον μειώσετε

Γαλακτοκομικά: Τελικά βλάπτουν την καρδιά;