ΥΓΕΙΑ

ΔΕΠΥ: Πότε η διατροφή της εγκύου αυξάνει τον κίνδυνο

Η δίαιτα που ακολουθεί μια γυναίκα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, θα μπορούσε να επηρεάσει τον κίνδυνο γέννησης παιδιού με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής / υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).

ΔΕΠΥ: Πότε η διατροφή της εγκύου αυξάνει τον κίνδυνο

Ισπανοί ερευνητές ανακάλυψαν συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων ωμέγα-6 και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα του ομφάλιου λώρου και της ΔΕΠΥ ετών.

Τα λιπαρά οξέα παίζουν σημαντικό ρόλο στη δομή και λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, ιδιαίτερα κατά τα τελευταία στάδια της κύησης.

Στη μελέτη συμμετείχαν 600 παιδιά από τέσσερις επαρχίες της Ισπανίας. Για να αξιολογήσουν τα συμπτώματα ΔΕΠΥ οι εκπαιδευτικοί συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια όταν τα παιδιά ήταν 4 ετών, ενώ οι γονείς το έκαναν τρία χρόνια αργότερα. Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης δείγματα πλάσματος αίματος ομφάλιου λώρου.

Στην ηλικία των 7 ετών, ο αριθμός των συμπτωμάτων ΔΕΠΥ αυξήθηκε κατά 13% για κάθε μονάδα αύξησης στην αναλογία ωμέγα-6 προς ωμέγα-3 λιπαρά.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η ισορροπία μεταξύ των δύο κατηγοριών λιπαρών οξέων είναι σημαντική, επειδή έχουν αντίθετες λειτουργίες.

Για παράδειγμα τα ωμέγα-6 αυξάνουν τα επίπεδα φλεγμονής, ενώ τα ωμέγα-3 έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.

Ωμέγα-6 λιπαρά υπάρχουν σε έλαια φυτικής προέλευσης, σπόρους και ξηρούς καρπούς, ενώ τα ωμέγα-3 βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια και τα ιχθυέλαια, σύμφωνα με την κλινική Mayo.

Ενώ η αναλογία σχετιζόταν με τον αριθμό των συμπτωμάτων ΔΕΠΥ, αυτό αφορούσε μόνο την ηλικία των 7 ετών και δεν συνδέθηκε με τη διάγνωση ΔΕΠΥ.

«Τα ευρήματά μας συμβαδίζουν με αυτά προηγούμενων μελετών που έδειξαν συσχέτιση της αναλογίας ωμέγα-6 / ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και διαφόρων πρώιμων νευροαναπτυξιακών διαταραχών», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Monica Lopez-Vicente, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης.

«Αν και η συσχέτιση δεν ήταν κλινικά αξιοσημείωτη, τα ευρήματά μας είναι σημαντικά σε επίπεδο συνολικού πληθυσμού» πρόσθεσε.

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν τα υπάρχοντα στοιχεία για τη σημασία της διατροφής της εγκύου. «Η παροχή θρεπτικών συστατικών κατά τα πρώτα στάδια της ζωής είναι απαραίτητη επειδή προγραμματίζει τη δομή και τη λειτουργία των οργάνων και αυτός ο προγραμματισμός έχει με τη σειρά του αντίκτυπο στην υγεία σε όλα τα στάδια της ζωής», αναφέρουν οι ερευνητές.

Καθώς ο εγκέφαλος χρειάζεται πολύ χρόνο για να αναπτυχθεί, είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στον κακό προγραμματισμό. Οι μεταβολές αυτού του είδους θα μπορούσαν συνεπώς να οδηγήσουν σε νευροαναπτυξιακές διαταραχές.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Pediatrics.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Τα κιλά της γυναίκας πριν την εγκυμοσύνη παράγοντας κινδύνου για ΔΕΠΥ και αυτισμό

Αυτισμός & ΔΕΠΥ: Ένας επικίνδυνος συνδυασμός

Η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο για ΔΕΠΥ