ΥΓΕΙΑ

Άσθμα: Μύθοι που μπορούν να βλάψουν περαιτέρω την υγεία σας

Το άσθμα είναι κοινή πάθηση του αναπνευστικού, για την οποία γίνονται συχνά παρανοήσεις που μπορούν να βλάψουν περαιτέρω την υγεία του πάσχοντος.

Άσθμα: Μύθοι που μπορούν να βλάψουν περαιτέρω την υγεία σας

Υπολογίζεται ότι πάνω από το 8% των Αμερικανών πάσχουν από άσθμα, σύμφωνα με τον Todd Mahr, πρόεδρο του Αμερικανικού Κολλεγίου Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας.

«Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους είναι ότι πολλοί πάσχοντες πιστεύουν ότι είναι καλά ελεγχόμενοι, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι» τονίζει.

«Όταν οι άνθρωποι έχουν καλή πληροφόρηση για το πώς μπορούν να ελέγξουν το άσθμα τους και να μειώσουν τα συμπτώματα, μπορούν να είναι πιο δραστήριοι και να ζήσουν τη ζωή που θέλουν».

Δεν υπάρχει θεραπεία για το άσθμα, υπάρχουν όμως τρόποι να τεθεί υπό έλεγχο, επιτρέποντας στους πάσχοντες να κάνουν όλα όσα απολαμβάνουν. Οι θεραπείες περιλαμβάνουν φάρμακα, ανοσοθεραπεία και αποφυγή των παραγόντων που πυροδοτούν τα συμπτώματα.

Κάποιοι πιστεύουν λανθασμένα ότι το άσθμα συνεπάγεται πως κάποιος δεν είναι σε θέση να κάνει άσκηση. Η άσκηση όμως ενισχύει τη δύναμη της καρδιάς και των πνευμόνων και βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ασκήσεις που ενδείκνυνται για τους πάσχοντες από άσθμα, είναι το κολύμπι, το περπάτημα, η πεζοπορία και η ποδηλασία, σύμφωνα με τον Mahr. Κορυφαίοι αθλητές άλλωστε, έχουν άσθμα που ελέγχεται καλά.

Πολλοί πιστεύουν επίσης ότι τα εισπνεόμενα στεροειδή που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του άσθματος είναι τα ίδια με εκείνα για την αύξηση της μυϊκής μάζας. Τα στεροειδή που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του άσθματος είναι αντιφλεγμονώδη φάρμακα και όχι ορμόνες.

Μια άλλη παρανόηση είναι ότι τα φάρμακα για το άσθμα είναι συνήθεια που μπορεί να γίνει επικίνδυνη. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει και δεν μπορείτε να σταματήσετε να παίρνετε τα φάρμακα επειδή αισθάνεστε καλά. Ο λόγος είναι ότι αισθάνεστε καλά, ακριβώς επειδή λειτουργούν τα φάρμακα.

Ο Mahr διευκρινίζει ωστόσο, ότι δεν πρέπει να λαμβάνετε φάρμακα ταχείας ανακούφισης όταν το άσθμα βρίσκεται υπό έλεγχο. Η χρήση αυτών των φαρμάκων πρέπει να περιορίζεται σε περιόδους που έχετε πρόβλημα με την αναπνοή ή κατά την προετοιμασία για άσκηση.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

8 φυσικοί τρόποι για να ανακουφίσεις τα συμπτώματα του άσθματος (pics)

Η αμφίδρομη σχέση παχυσαρκίας και άσθματος

Άσθμα: Τι περιλαμβάνει η διατροφή που μειώνει τα συμπτώματα έως και 60%