ΥΓΕΙΑ

Τριχόπτωση: Ποιες είναι οι ορμόνες που προκαλούν το πρόβλημα;

Οι ορμονικές διαταραχές που προκαλούν απώλεια μαλλιών.

Τριχόπτωση: Ποιες είναι οι ορμόνες που προκαλούν το πρόβλημα;

Διαφορετικοί ορμονικοί παράγοντες μπορούν να συμβάλλουν στην απώλεια μαλλιών. Πιο συγκεκριμένα, ο σύγχρονος τρόπος ζωής και το άγχος που βιώνουμε καθημερινά μπορούν να επηρεάσουν τον οργανισμό μας, προκαλώντας ορμονικές διαταραχές. Και μπορεί η τριχόπτωση να θεωρείται ένα ζήτημα που αφορά κυρίως τους άνδρες, όμως στην πραγματικότητα επηρεάζει και αρκετές γυναίκες. Ποιες είναι οι κύριες ορμονικές ανισορροπίες που σχετίζονται με την τριχόπτωση;

Τεστοστερόνη

Αυτή είναι η κύρια ορμόνη που εμπλέκεται στην ανδρική τριχόπτωση. Υπάρχει ένας ιδιαίτερος τύπος τεστοστερόνης που φαίνεται να προκαλεί το πρόβλημα, ο οποίος ονομάζεται διυδροτεστοστερόνη, ή DHT. Αυτός κάνει τους θύλακες της τρίχας να συρρικνώνονται και να γυρίζουν προς τα μέσα.

Τι μπορείτε να κάνετε: Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να απαλλαγείτε από την υπερβολική τεστοστερόνη είναι να αρχίσετε να τρώτε περισσότερες τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, των λαχανικών και των δημητριακών ολικής αλέσεως.

Οι ορμόνες του θυρεοειδούς

Ο θυρεοειδής παράγει ορμόνες που ελέγχουν τον μεταβολικό ρυθμό και τα επίπεδα ενέργειας και η διαταραχή στη λειτουργία του επηρεάζει τον μεταβολικό ρυθμό και τη διαδικασία παραγωγής των θυρεοειδικών ορμονών. Έτσι, μπορεί μεταξύ άλλων να ευθύνεται και για την τριχόπτωση, ειδικά στις γυναίκες. Το ξηρό δέρμα, τα εύθραυστα νύχια, η απώλεια μαλλιών και η κόπωση μπορεί να είναι προειδοποιητικά σημάδια ότι πάσχετε από υποθυρεοειδισμό.

Τι πρέπει να κάνετε: Μπορείτε να δοκιμάσετε τρόφιμα που ενισχύουν τη λειτουργία του θυρεοειδή, όπως τα πράσινα λαχανικά και οι τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο, όπως τα καρύδια.

Ινσουλίνη

Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης είναι μία από τις γνωστές αιτίες του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών, που είναι μια πολύ κοινή ενδοκρινική ανωμαλία στις γυναίκες. Είναι γνωστό ότι προκαλείται από χρόνια αυξημένη ινσουλίνη (υπερινσουλιναιμία), η οποία προκαλεί απώλεια μαλλιών, ακμή και αύξηση βάρους, μεταξύ άλλων συμπτωμάτων. Το πρόβλημα αυτό όμως δεν αφορά μόνο τις γυναίκες, καθώς άτομα με υπερινσουλιναιμία φαίνεται επίσης ότι εμφανίζουν τριχόπτωση.

Τι να κάνετε: Δοκιμάστε να μειώσετε την ποσότητα της ζάχαρης στη διατροφή σας σε λιγότερο από 50 γραμμάρια συνολικά ημερησίως. Μία άλλη λύση για την εξισορρόπηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα είναι η διαλείπουσα νηστεία. Για παράδειγμα, δοκιμάστε να καταναλώσετε το τελευταίο γεύμα σας στις 5 μ.μ. για δύο ή τρεις ημέρες κάθε εβδομάδα.

Οιστρογόνα

Η ανισορροπία των οιστρογόνων είναι μία άλλη κοινή αιτία της τριχόπτωσης. Πολλές γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με το πρόβλημα, καθώς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα επίπεδα των οιστρογόνων αυξάνονται πολύ και στη συνέχεια «πέφτουν» απότομα. Αυτό ισχύει επίσης και για αρκετές γυναίκες κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται.

Τι πρέπει να κάνετε: Ακριβώς όπως και με την τεστοστερόνη, η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών μπορεί να είναι μία πολύ καλή λύση.

Πηγή: mindbodygreen.com

Διαβάστε επίσης:

Ασυνήθιστη απώλεια μαλλιών: Τι πρέπει να τρώτε και σε ποια ποσότητα