ΥΓΕΙΑ

Δίαιτα DASH: Τι περιλαμβάνει & πόσο μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Η δίαιτα DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), προβλέπει τη μείωση της πρόσληψης νατρίου και την κατανάλωση ποικιλίας τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, όπως κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο, που βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Δίαιτα DASH: Τι περιλαμβάνει & πόσο μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Αποτελεί μια υγιεινή διατροφή, που εκτός από τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεση, έχει και άλλα οφέλη για την υγεία, καθώς συμβαδίζει με τις διατροφικές συστάσεις για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, του καρκίνου, των καρδιοπαθειών, των εγκεφαλικών επεισοδίων και του διαβήτη.

Η δίαιτα DASH περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής άλεσης, πουλερικά, ψάρια και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά. Δεν προβλέπει την κατανάλωση νατρίου, κόκκινου κρέατος, γλυκών, αναψυκτικών και γενικά ζάχαρης.

Αν και η δίαιτα προορίζεται κυρίως για όσους θέλουν να καταπολεμήσουν την υπέρταση, νέα έρευνα διαπίστωσε ότι μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας σε ανθρώπους κάτω των 75 ετών.

Σύμφωνα με την κύρια συγγραφέα της μελέτης Claudia Campos, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Wake Forest, στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ, λίγες έρευνες έχουν εξετάσει τη σχέση της δίαιτας DASH με την καρδιακή ανεπάρκεια.

stithagxi

«Αυτή η έρευνα έδειξε ότι η υιοθέτηση της δίαιτας DASH μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακής ανεπάρκειας σχεδόν στο μισό, κάτι που είναι καλύτερο από οποιοδήποτε φάρμακο» πρόσθεσε.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία για την καρδιολογική υγεία 4.500 Αμερικανών, 45 έως 84 ετών, διαφόρων εθνικοτήτων.

Οι συμμετέχοντες δεν είχαν ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων. Έδωσαν πληροφορίες για τις διατροφικές τους συνήθειες και παρακολουθήθηκαν επί 13 χρόνια.

Όσοι ήταν κάτω των 75 ετών και ακολουθούσαν πιο στενά τη διατροφή DASH είχαν 40% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας σε σχέση με αυτούς που συμμορφώνονταν λιγότερο με το συγκεκριμένο διατροφικό μοντέλο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Preventive Medicine.

Διαβάστε επίσης:

Kαρδιακή ανεπάρκεια: Πρώιμα συμπτώματα και τι μπορεί να την προκαλέσει