ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Νόσος του Lyme (Βορρελίωση): Αυτά είναι τα ύποπτα συμπτώματα

Νόσος του Lyme (Βορρελίωση): Αυτά είναι τα ύποπτα συμπτώματα

Η νόσος του Lyme ή αλλιώς Βορρελίωση προκαλείται από τέσσερα είδη βακτηρίων, τα οποία μεταδίδονται στον άνθρωπο μέσω του τσιμπήματος από το τσιμπούρι Ixodes ricinus.

Το συγκεκριμένο είδος τσιμπουριού ζει σε περιοχές με έντονο πράσινο και γι’ αυτό είναι σημαντικό να ακολουθείτε τους βασικούς κανόνες υγιεινής έπειτα από κάθε εξωτερική δραστηριότητα.

Η νόσος του Lyme εάν διαγνωστεί στα πρώτα στάδια -στις περισσότερες περιπτώσεις- θεραπεύεται με αντιβιοτικά.

Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε;

Τα συμπτώματα για τη νόσο του Lyme ποικίλουν και συνήθως εκδηλώνονται σταδιακά, ενώ το πλέον χαρακτηριστικό από αυτά είναι ένα εξάνθημα που εμφανίζεται στο σώμα σε διάστημα τριών με τριάντα ημερών από το τσίμπημα.

Το εξάνθημα εμφανίζει περιμετρικά ερυθρότητα και έχει καθαρό κέντρο (θυμίζοντας το σχήμα ματιού), μεγαλώνει με αργό ρυθμό όσο περνούν οι μέρες, ενώ η συνολική του έκταση μπορεί να φτάσει τα 30 εκατοστά.

lyme3

Συνήθως, δεν συνοδεύεται από φαγούρα και πόνο, αν και μπορεί να νιώσετε ζεστό το σημείο κατά την επαφή.

Το συγκεκριμένο εξάνθημα, αν και είναι το πλέον χαρακτηριστικό της νόσου του Lyme, μπορεί και να μην εμφανιστεί στο φορέα, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που παρουσιάζουν τέτοιου τύπου σημάδια σε παραπάνω από ένα σημεία στο σώμα τους.

Άλλα συμπτώματα της νόσου μπορεί να είναι ο πυρετός, ρίγη, κρυάδες, κόπωση, πόνος στο σώμα, πονοκέφαλος, δυσκαμψία του αυχένα και πρησμένοι λεμφαδένες, ενώ, εάν τα πρώτα συμπτώματα δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, μπορούν να προκαλέσουν πόνο στις αρθρώσεις, νευρολογικά και καρδιακά προβλήματα, (όπως ακανόνιστος καρδιακός παλμός), φλεγμονή στα μάτια και το ήπαρ (ηπατίτιδα).

Πηγή: mayoclinic.org

Διαβάστε επίσης: 

Πόνοι στις αρθρώσεις: 6 ανησυχητικές αιτίες

Τι είναι η Νόσος του Lyme από την οποία προσβλήθηκε η Avril Lavigne

Links

BEST OF NETWORK

PlusQueen