ΥΓΕΙΑ

Κονδυλώματα: Πώς μεταδίδονται & τι περιλαμβάνει η αντιμετώπιση

Τα κονδυλώματα είναι από τα πιο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που εκδηλώνονται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και μεταδίδονται μέσω της δερματικής επαφής.

Κονδυλώματα: Πώς μεταδίδονται & τι περιλαμβάνει η αντιμετώπιση

Τα κονδυλώματα προκαλούνται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, τον HPV και η εμφάνισή τους είναι συνήθως ασυμπτωματική. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που δεν γίνονται άμεσα αντιληπτά.

Η εκδήλωση του HPV στο σώμα μπορεί να γίνει δύο εβδομάδες μετά την επαφή αν και ο ιός μπορεί να μείνει αδρανής για πολλά χρόνια στον οργανισμό.

Πώς μεταδίδονται

Τα κονδυλώματα μεταδίδονται μέσω της δερματικής επαφής που σημαίνει ότι ακόμα και αν χρησιμοποιείτε προφυλακτικό, είναι και πάλι πιθανό να κολλήσετε τον ιό, εάν ο σύντροφός σας έχει εμφανίσει κονδυλώματα σε σημεία που το προφυλακτικό δεν μπορεί να καλύψει.

Είναι επίσης πιθανό, ο ένας από τους δύο συντρόφους να είναι φορέας του ιού αλλά να μην το γνωρίζει, με αποτέλεσμα να τον μεταδώσει και ο άλλος να τον εκδηλώσει.

Τα κονδυλώματα συνήθως δεν υποτροπιάζουν αν και δεν αποκλείεται να επανεμφανιστούν έξι μήνες μετά την πρώτη διάγνωση, εάν το ανοσοποιητικό είναι αδύναμο.

kondiloma

Πώς θεραπεύονται

Ο γιατρός θα αποφασίσει την κατάλληλη μέθοδο θεραπείας για την αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων ανάλογα με το πόσα είναι και σε πόσα σημεία έχουν εμφανιστεί. Εάν η μόλυνση δεν είναι εκτεταμένη, μια αλοιφή μπορεί να σας ανακουφίσει, διαφορετικά η μέθοδος της κρυοπηξίας ή ο καυτηριασμός είναι η κατάλληλη επιλογή.

Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με την χρήση της αλοιφής που θα σας προτείνει ο γιατρός και να μην βάζετε παραπάνω από την ενδεδειγμένη ποσότητα, καθώς μπορεί να προκαλέσετε έγκαυμα στην περιοχή.

Πηγή: nhsinform.scot

Διαβάστε επίσης:

Περιπρωκτικά κονδυλώματα: Πόσο επικίνδυνα είναι;

Κονδυλώματα: Μεταδίδεται ο ιός HPV με τα χέρια;