ΥΓΕΙΑ

Τηλεοπτικές σειρές & φαγητό: Ένας επικίνδυνος συνδυασμός για την καρδιά και τη σιλουέτα σας

Η ορθοστασία ενώ βλέπετε απανωτά επεισόδια της αγαπημένης σας σειράς, μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και παχυσαρκίας λόγω παρατεταμένου καθισιού, συμβουλεύουν οι ειδικοί.

Τηλεοπτικές σειρές & φαγητό: Ένας επικίνδυνος συνδυασμός για την καρδιά και τη σιλουέτα σας

Εκτός από παράγοντας αύξησης του βάρους, η απουσία κίνησης αποτελεί παράγοντα κινδύνου για παθήσεις όπως ο διαβήτης και οι θρόμβοι στα πόδια, προειδοποιούν οι ερευνητές.

Οι ειδικοί συστήνουν μισάωρα διαλείμματα ή ελαφριές δουλειές, όπως το να βάλετε πλυντήριο, ανάμεσα στα επεισόδια μιας σειράς, αλλά και να μην βλέπετε τηλεόραση μέχρι πολύ αργά τη νύχτα.

Οι μαραθώνιοι παρακολούθησης ταινιών και σειρών είναι πλέον εύκολη υπόθεση λόγω της πληθώρας συνδρομητικών υπηρεσιών streaming (Netflix, Amazon Prime κλπ.).

Ο Brad Lander, κλινικός ψυχολόγος σε ιατρικό κέντρο της πολιτείας του Οχάιο, δήλωσε στην Washington Post ότι δεν είναι κακό να παρακολουθεί κάποιος τηλεόραση. «Το πρόβλημα δημιουργείται όταν κάποιος το παρακάνει. Είναι σημαντικό να κάνετε τακτικά διαλείμματα στη διάρκεια των οποίων θα κάνετε εκτάσεις. Να μετακινείστε κάθε 30 λεπτά ή να στέκεστε όρθιοι για ένα διάστημα».

Η Sophia Tolliver, οικογενειακός γιατρός στο ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου Wexner στο Οχάιο, πρόσθεσε: «Κάνετε συχνά διαλείμματα. Ξεκινήστε ή τελειώστε το πλύσιμο των ρούχων, πηγαίνετε τον σκύλο βόλτα, επισκεφθείτε την τουαλέτα».

Οι έρευνες για τις επιπτώσεις της μαραθώνιας παρακολούθησης ταινιών και σειρών είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο, αλλά κάποιες μελέτες υπογραμμίζουν τους κινδύνους.

kathistiki zoi 5

Οι συχνοί τηλεοπτικοί μαραθώνιοι συνοδεύονται από αδιάκοπο μασούλημα, το οποίο οδηγεί σε αύξηση του βάρους, προειδοποιεί η Δρ Tolliver.

«Οι μελέτες δείχνουν ότι όσοι κάθονται για μεγάλες χρονικές περιόδους κινδυνεύουν από μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη τύπου 2» σημειώνει. Οι πιθανότητες καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου είναι επίσης υψηλές για όσους παρακολουθούν μόνοι τους σειρές και ταινίες -κάτι που όπως είπε αφορά την πλειοψηφία- επειδή μπορεί να υποφέρουν από έλλειψη κοινωνικών σχέσεων ή μοναξιά, δήλωσε η Δρ Tolliver.

Ο καλός βραδινός ύπνος είναι επίσης απαραίτητος και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η στέρησή του μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, κενά μνήμης, έλλειψη συντονισμού, ατυχήματα και καρδιακά προβλήματα.

Η στέρηση του ύπνου μπορεί να προκληθεί από την παρατεταμένη παρακολούθηση πολύ κοντά στο κρεβάτι, επειδή το μπλε φως που εκπέμπεται από τις οθόνες μεταβάλει τις ορμόνες.

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι το φως των οθονών καθυστερεί την έκκριση μελατονίνης, της ορμόνης που επηρεάζει το βιολογικό ρολόι και βοηθάει στον ύπνο.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ξυπνούν μέσα στη νύχτα και προσπαθούν να κοιμηθούν καταφεύγοντας και πάλι στην τηλεόραση. Η νυχτερινή αφύπνιση και η παρακολούθηση τηλεόρασης απλά παγιώνει τη συνήθεια να είστε ξύπνιοι τις ώρες που θα έπρεπε να κοιμάστε, λένε οι ειδικοί. Είναι σημαντικό η τηλεόραση να κλείνει πριν πάτε για ύπνο και να διαβάζετε ένα βιβλίο στο κρεβάτι.

Οι άνθρωποι που λένε ότι κάθονται μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης «πολύ συχνά», έχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο θανάσιμων θρόμβων, σύμφωνα με μελέτη του 2018.

Μπορεί να εκδηλώσουν εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, θρόμβο στα πόδια ή πνευμονική εμβολή, στην οποία ο θρόμβος εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και φτάνει στους πνεύμονες.

Η παρατεταμένη καθιστική θέση μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό θρόμβου επειδή μειώνεται η φυσιολογική κυκλοφορία του αίματος στα πόδια και τα πέλματα.

Πηγή: Mail Online

Διαβάστε επίσης:

Οι επιπτώσεις της καθιστικής ζωής στον εγκέφαλο: Τα επικίνδυνα χρονικά όρια

Καθιστική ζωή: Οι επιπτώσεις στις αρτηρίες των εφήβων

Πρόωρος θάνατος: Πόση άσκηση μειώνει τον κίνδυνο και σε ποιο βαθμό