ΥΓΕΙΑ

Αντιοξειδωτικά: Αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα;

Η πρόσληψη πολλών αντιοξειδωτικών ουσιών, είναι πιθανό να συμβάλλει στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Αντιοξειδωτικά: Αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα;

Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα πρόσφατης επιστημονικής έρευνας, που εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Cell».

Μέχρι πρότινος επικρατούσε η άποψη, ότι η λήψη αυξημένης ποσότητας αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως είναι η βιταμίνη C, το βήτα-καροτένιο και η βιταμίνη Ε, δρουν ως παράγοντες εξουδετέρωσης των ελεύθερων ριζών, εμποδίζοντάς τες από το να εισχωρήσουν στο DNA των κυττάρων.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή άτομα, η ανεξέλεγκτη δράση των οποίων ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων, οδηγώντας στον σχηματισμό όγκων.

Όταν ο οργανισμός βρίσκεται υπό συνθήκες οξειδωτικού στρες η δράση των ελεύθερων ριζών είναι ανεξέλεγκτη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ελεύθερες ρίζες συμβάλλουν στην ανάπτυξη αδενοκαρκινώματος, ενός τύπου καρκίνου που αντιπροσωπεύει το 40% περίπου των περιστατικών καρκίνου του πνεύμονα.

Το αδενοκαρκίνωμα, είναι ένας είναι από τους πιο επιθετικούς τύπους καρκίνου του πνεύμονα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι 22% των ασθενών που διεγνώσθησαν με αδενοκαρκίνωμα, ήταν ήδη σε μεταστατικό στάδιο.

adenokarkinoma

Ο ρόλος της BACH1 πρωτεΐνης

Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν, ότι η λήψη αυξημένης ποσότητας αντιοξειδωτικών ουσιών προστατεύει την πρωτεΐνη BACH1, η οποία ευνοεί την εξάπλωση της νόσου στον οργανισμό.

Η Δρ. Μισέλ Παγκάνο, πρόεδρος του Τμήματος Βιοχημείας και Μοριακής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης δηλώνει: «Τα ευρήματα της έρευνας, που αποσαφηνίζουν τη δράση της πρωτεΐνης BACH1, μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της εξάπλωσης των αδενοκαρκινωμάτων κατά 30%».

Ο ελληνικής καταγωγής Καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Δρ. Θαλής Παπαγιαννακόπουλος αναφέρει σχετικά με την έρευνα: «Όσον αφορά τους ασθενείς με καρκίνο στον πνεύμονα, η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε, είναι πιθανό να αυξήσει τα καρκινικά κύτταρα, με τον ίδιο ρυθμό που το κάνουν οι μεταλλάξεις τύπου NRF2 και KEAP1, τις οποίες η ερευνητική μας ομάδα έχει συνδέσει με μικρότερα ποσοστά επιβίωσης. Ελπίζουμε ότι τα ευρήματα της εν λόγω μελέτης θα καταρρίψουν τον μύθο ότι τα αντιοξειδωτικά, όπως είναι η βιταμίνη Ε, συμβάλλουν στην πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου».

Πηγή: Daily Mail

Διαβάστε επίσης:

Η αντιοξειδωτική ουσία που «φρενάρει» την εξάπλωση του καρκίνου

Βιταμίνη E: Οι επιπτώσεις στην υγεία των οστών

Καρκίνος του πνεύμονα: 8 σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε