ΥΓΕΙΑ

Τηγανητά: Γιατί αυξάνουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου

Ακόμη και όταν καταναλώνονται μια φορά την εβδομάδα, τα τηγανητά μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Τηγανητά: Γιατί αυξάνουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου

Ένας βασικός λόγος είναι ότι το λάδι, όταν θερμαίνεται, απελευθερώνει αλδεΰδες, χημικές ουσίες που συμβάλλουν στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης και τη μείωση της «καλής» χοληστερόλης.

Παράλληλα, τα τηγανητά τρόφιμα είναι συνήθως πολύ λιπαρά και πλούσια σε θερμίδες.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτό συμβάλλει στην αθηροσκλήρωση, δηλαδή στην συσσώρευση πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών και στην αύξηση του κινδύνου εμφράγματος.

Η νέα μελέτη του VA Boston Healthcare System Ηospital, συμπεριέλαβε πάνω από 150 χιλιάδες εθελοντές, μέλη του στρατού, η υγεία των οποίων αξιλογήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Million Veterans Programme (MVP).

Οι εθελοντές, οι οποίοι απαρτίζονταν στο 90% του συνόλου από άντρες, απάντησαν σε ερωτήσεις αναφορικά με τη συχνότητα που καταναλώνουν τηγανητά φαγητά.

Αναλύθηκαν επίσης τα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας των βετεράνων, οι οποίοι είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 64 έτη, για να διαπιστωθεί η τάση εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

Τα ευρήματα της έρευνας αποκάλυψαν ότι η στεφανιαία νόσος είναι πολύ πιο πιθανό να αναπτυχθεί αν οι βετεράνοι καταναλώνουν τηγανητά, ακόμη και μία φορά την εβδομάδα, με τον κίνδυνο να αυξάνεται ανάλογα με τη συχνότητα κατανάλωσης τηγανητών.

Έχει αποδειχθεί ότι τα τηγανητά συνδέονται με παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η παχυσαρκία.

Πηγή: Daily Mail

Διαβάστε επίσης:

Ποιο είναι το χειρότερο είδος τηγανητών για την υγεία

Τηγανητά: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Τα τηγανητά αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων: Μύθος ή αλήθεια;