ΥΓΕΙΑ

Θερμοπληξία: Ποιοι και πότε κινδυνεύουν περισσότερο

Τα κρούσματα θερμοπληξίας συνήθως αυξάνονται όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι εξαιρετικά υψηλή και αποτελεί μια εξαιρετικά επείγουσα ιατρική κατάσταση.

Θερμοπληξία: Ποιοι και πότε κινδυνεύουν περισσότερο

«Με τη θερμοπληξία, το σώμα προσπαθεί να μειώσει τη θερμοκρασία του προκειμένου να προστατεύσει την καρδιά και τον εγκέφαλο», εξηγεί η καρδιολόγος Paula Montana De La Cadena.

«Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας μπορεί να περιλαμβάνουν ερυθρότητα στο δέρμα, ατονία, ζάλη, ναυτία, λιποθυμία, σύγχυση, αποπροσανατολισμό, ασυντόνιστες κινήσεις, επιληπτικές κρίσεις ή απώλεια συνείδησης», αναφέρει ο David Geier, ορθοπεδικός χειρουργός και ειδικός στην αθλητική ιατρική.

Σύμφωνα με μία μελέτη στο Injury Epidemiology, κάθε χρόνο, στις Ηνωμένες Πολιτείες, σημειώνονται περίπου 4.100 επισκέψεις στα επείγοντα λόγω θερμοπληξίας. Σε αντίθεση με τη θερμική εξάντληση, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί απλά με τη μεταφορά του ατόμου σε ένα δροσερό και σκιερό μέρος και την κατανάλωση υγρών, η θερμοπληξία δεν πρέπει ποτέ να αντιμετωπίζεται χωρίς τη συνδρομή γιατρού.

«Η θερμότητα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στον εγκέφαλο, την καρδιά, τα νεφρά και τους μύες, ακόμη και να οδηγήσει σε θάνατο, ανάλογα με το χρόνο που μεσολαβεί μέχρι το άτομο να λάβει ιατρική βοήθεια», προειδοποιεί η Δρ. Montana De La Cadena.

Ακολουθούν μερικές περιπτώσεις που υπάρχει αυξημένος κίνδυνος θερμοπληξίας:

Αθλητισμός

Η άσκηση σε υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσει σε θερμοπληξία. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να συμβεί σε αθλητές που ασκούνται σε εξωτερικούς χώρους τους καλοκαιρινούς μήνες. «Στον αθλητισμό, και ειδικά το ποδόσφαιρο, αυξημένα κρούσματα θερμοπληξίας παρατηρούνται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όταν η θερμότητα και η υγρασία βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα του έτους και οι αθλητές δεν έχουν συνηθίσει σε αυτές τις συνθήκες», τονίζει ο Δρ. Geier.

Εργασία σε εξωτερικούς χώρους

Εάν εργάζεστε σε εξωτερικούς χώρους τους καλοκαιρινούς μήνες, μην ξεχνάτε να κάνετε συχνά διαλείμματα και να πίνετε κρύο νερό. Όσοι κάνουν χειρωνακτικές εργασίες όπως γεωργικές, κατασκευαστικές ή μετακινούν βάρη κινδυνεύουν από αφυδάτωση και θερμοπληξία.

Ομάδες υψηλού κινδύνου

Τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο να αφυδατωθούν, όπως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι, έχουν επίσης μεγαλύτερες πιθανότητες θερμοπληξίας. Εάν έχετε διαγνωστεί με προβλήματα στην καρδιά ή το συκώτι, περιορίστε το χρόνο σε χώρους με υψηλές θερμοκρασίες και φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι νερό.

Πηγή: Reader’s Digest

Διαβάστε επίσης:

Θερμοπληξία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε