ΥΓΕΙΑ

Ανθοκυανίνες: Η αντικαρκινική τους δράση και πού θα τις βρείτε

Πρόσφατη έρευνα του υπουργείου Γεωργίας των Η.Π.Α., επισημαίνει τις ευεργετικές ιδιότητες των ανθοκυανίνων στη μάχη κατά του καρκίνου.

Ανθοκυανίνες: Η αντικαρκινική τους δράση και πού θα τις βρείτε

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Agricultural and Food Chemistry».

Το κόκκινο λάχανο περιέχει 36 διαφορετικά είδη ανθοκυανίνων, ενώσεις με έντονη αντιοξειδωτική δράση, στις οποίες οφείλουν ορισμένα φρούτα και λαχανικά το έντονο χρώμα τους.

Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει, ότι πέρα από αντικαρκινική δράση οι ανθοκυανίνες βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς, ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, ενώ έχουν διπλάσιο αντιοξειδωτικό αποτέλεσμα της βιταμίνης C.

bigstock Red Cabbage fresh Red Cabbage 289378450

Στην μελέτη του υπουργείου Γεωργίας των Η.Π.Α., οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν μια ολιγοθερμιδική δίαιτα, κατά τη διάρκεια της οποίας, κατανάλωναν δύο γεύματα κάθε μέρα, τα οποία συνόδευαν υποχρεωτικά 2/3, ή 1/+1/3 ή 2 φλυτζάνια μαγειρεμένο κόκκινο λάχανο. Αυτό κράτησε συνολικά τρείς μέρες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η απορρόφηση περισσότερων ανθοκυανίνων από τον οργανισμό συνέβαινε όταν οι συμμετέχοντες κατανάλωναν περισσότερη ποσότητα του λαχανικού.

Τα οφέλη των ανθοκυανίνων εξέτασαν και Ιάπωνες επιστήμονες, η έρευνα των οποίων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ανθοκυανίνες τροποποιούν τη λειτουργία των λιποκυττάρων και είναι πιθανό να μειώσουν τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου, πάθησης που έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη, υπέρταση, παχυσαρκία, αυξημένη κακή χοληστερόλη και τριγλυκερίδια.

Πηγή: foodmatters.com

Διαβάστε επίσης:

Είναι το κατσαρό λάχανο επικίνδυνο για την υγεία;

Το φρούτο που προστατεύει τις γυναίκες από το έμφραγμα

Οι τροφές που «φρενάρουν» τη γήρανση των πνευμόνων (εικόνες)