ΥΓΕΙΑ

Ενδομήτρια υπολειπόμενη ανάπτυξη: Αυτός είναι ο χυμός που μειώνει τον κίνδυνο

Ένα μικρό ποτήρι χυμού από ρόδι κάθε μέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συμβάλλει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου, επισημαίνει νέα έρευνα.

Ενδομήτρια υπολειπόμενη ανάπτυξη: Αυτός είναι ο χυμός που μειώνει τον κίνδυνο

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο χυμός ρόδι μειώνει τον κίνδυνο ενδομήτριας υπολειπόμενης ανάπτυξης, την αδυναμία του εμβρύου δηλαδή να μεγαλώσει όσο θα μπορούσε.

Η ενδομήτρια καθυστέρηση ανάπτυξης οφείλεται συνήθως σε πλακουντιακή ανεπάρκεια, που σημαίνει ότι στην αρχή της κύησης ο πλακούντας δεν κατάφερε να εμφυτευτεί βαθιά στη μήτρα, με αποτέλεσμα όσο εξελίσσεται η εγκυμοσύνη, το αίμα να φτάνει με δυσκολία στη μήτρα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μη φυσιολογική διαμόρφωση και λειτουργία του πλακούντα και την ανεπαρκή παροχή όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και του οξυγόνου στο έμβρυο.

egkios 2

Χρωμοσωμικές και γενετικές ανωμαλίες, ενδομήτριες λοιμώξεις, δίδυμη κύηση, ασθένεια, φαρμακευτική αγωγή ή κακή διατροφή είναι επιπλέον παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ενδομήτριας υπολειπόμενης ανάπτυξης.

Η επικεφαλής της έρευνας Δρ Terrie Inder αναφέρει: «Η μελέτη καταγράφει τις επιπτώσεις που έχει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου, η κατανάλωση χυμού ροδιού από την μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης»

Οι επιστήμονες του Brigham and Women’s Hospital στην Αμερική έδωσαν χυμό ρόδι και χυμό placebo σε 78 έγκυες, οι οποίες ήταν στην αρχή και στο τέλος του τρίτου τριμήνου της κύησης.

Tα συμπεράσματα της έρευνας, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «PLOS One», επιβιώνουν ότι οι μητέρες που έπιναν καθημερινά 230ml χυμό ρόδι γέννησαν παιδιά που είχαν φυσιολογικά ανεπτυγμένο εγκέφαλο.

rodi

Η ερευνητική ομάδα μέτρησε διάφορες πτυχές της ανάπτυξης του εγκεφάλου των εμβρύων, συμπεριλαμβανομένης και της γνωστικής λειτουργίας. Ο εγκέφαλος των εμβρύων, οι μητέρες των οποίων έπιναν αυθεντικό χυμό ρόδι είχαν διαφορές στην συνδεσιμότητα των νευρώνων του εγκεφάλου, συγκριτικ με τα παιδιά εκείνων που έπιναν placebo, ενώ δεν παρατήρησαν διαφορές στην δομή του εγκεφάλου των εμβρύων συνολικά.

Το «κλειδί» σύμφωνα με τους ερευνητές είναι οι πολυφαινόλες, ενώσεις με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, οι οποίες βρίσκονται στο ρόδι, στους ξηρούς καρπούς στα μούρα, στο κόκκινο κρασί και στο τσάι και η κατανάλωσή τους μειώνει τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

baby

Η Δρ Ίντερ πρόσθεσε: «Δεν παρατηρήσαμε διαφορές στην ανάπτυξη του εγκεφάλου ή την συνολική ανάπτυξη του μωρού, αλλά μέσα από την κυκλοφορία του αίματος διαπιστώθηκε σημαντική βελτίωση στη συνδεσιμότητα των νευρώνων και στη συνολική ανάπτυξη του εγκεφάλου. Τα ευρήματα της μελέτης επιβεβαιώνουν το εύρος των νευροπροστατευτικών επιδράσεων που έχουν οι πολυφαινόλες στην υγεία των νεογνών με αυξημένο κίνδυνο ενδομήτριας υπολειπόμενης ανάπτυξης».

Πηγή: Μedical Express

Διαβάστε επίσης:

Ρόδι: Η μοναδική θρεπτική του αξία και οι ξεχωριστές του ιδιότητες

Sex: Ο αφροδισιακός χυμός που απογειώνει τις επιδόσεις!