ΥΓΕΙΑ

Κολπική μαρμαρυγή, εγκεφαλικό & άσκηση - Τι ισχύει

Η άσκηση είναι σημαντική για την υγεία και την ευεξία. Σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες ωστόσο, η υψηλής έντασης άσκηση μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό, δηλαδή κολπική μαρμαρυγή, η οποία κάποιες φορές οδηγεί σε εγκεφαλικό.

Κολπική μαρμαρυγή, εγκεφαλικό & άσκηση - Τι ισχύει

Κινδυνεύουν συνεπώς περισσότερο από εγκεφαλικό οι αθλητές με κολπική μαρμαρυγή;

Ερευνητές στη Σουηδία εξέτασαν άνδρες και γυναίκες που ολοκλήρωσαν έναν ή περισσότερους αγώνες σκι 30-90 χιλιομέτρων (Vasaloppet) από το 1989 έως το 2011, τους οποίους συνέκριναν με ομάδα ατόμων που δεν έκαναν σκι. Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η υψηλής έντασης άσκηση θα αυξήσει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής και θα προκαλέσει περισσότερα εγκεφαλικά επεισόδια σε όσους έκαναν σκι. Διαπίστωσαν όμως ότι μπορεί να ισχύει και το αντίθετο.

«Παρόλο που τα μέλη της ομάδας με τις υψηλότερες επιδόσεις σε αγώνες σκι αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, δεν κινδύνευαν περισσότερο από εγκεφαλικό» δήλωσε ο Δρ. Kasper Andersen, βασικός συγγραφέας της μελέτης.

Συνολικά, οι άνδρες σκιέρ κινδύνευαν λιγότερο από εγκεφαλικό μετά τη διάγνωση κολπικής μαρμαρυγής συγκριτικά με τους μη σκιέρ με κολπική μαρμαρυγή, ενώ ο κίνδυνος να πεθάνουν από εγκεφαλικό ήταν επίσης μικρότερος. Για τις γυναίκες σκιέρ, τα νέα ήταν ακόμη καλύτερα: Είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή αλλά και να υποστούν εγκεφαλικό συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν έκαναν σκι.

«Στις γυναίκες σκιέρ δεν σημειώθηκε αύξηση στον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, και αυτό είναι κάτι που δεν έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν» σημείωσε ο Δρ. Kevin Monahan, Διευθυντής του Τμήματος Ηλεκτροφυσιολογίας και Αρρυθμιών στο Ιατρικό Κέντρο της Βοστόνης.

Εάν η κολπική μαρμαρυγή είναι παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό, γιατί στους αθλητές που κάνουν υψηλής έντασης άσκηση και έχουν αρρυθμίες δεν παρατηρείται υψηλότερη συχνότητα εκδήλωσης εγκεφαλικών επεισοδίων;

Σύμφωνα με τον Andersen, η κολπική μαρμαρυγή είναι μόνο ένας από τους πολλούς παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση εγκεφαλικού και η άσκηση αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσει κανείς τον κίνδυνο εμφάνισης των άλλων παραγόντων κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης.

Στους παράγοντες κινδύνου της κολπικής μαρμαρυγής περιλαμβάνονται η ηλικία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και η υποκείμενη καρδιακή νόσος. Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι το «φτερούγισμα».

Ο κίνδυνος ανάπτυξης κολπικής μαρμαρυγής λόγω υψηλής έντασης άσκησης είναι χαμηλός, σημειώνουν οι ειδικοί.

Συμβουλεύουν τους πάσχοντες από κολπική μαρμαρυγή να ακολουθούν τις οδηγίες του γιατρού τους για να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού, επειδή «οι καλά εκπαιδευμένοι σκιέρ που είχαν αναπτύξει κολπική μαρμαρυγή εξακολουθούσαν να κινδυνεύουν περισσότερο από εγκεφαλικό σε σύγκριση με τους σκιέρ, αλλά και τους μη σκιέρ χωρίς κολπική μαρμαρυγή.

Συστήνουν επίσης την τακτική άσκηση, καθώς έχει πολύπλευρα οφέλη για την υγεία.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Circulation.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Τεστ: Δείτε αν κινδυνεύετε από κολπική μαρμαρυγή και εγκεφαλικό

Αρρυθμίες: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Υψηλή πίεση και χοληστερίνη πριν τα 40: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου