ΥΓΕΙΑ

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η διατροφή που ανακουφίζει από τα συμπτώματα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης, αυτοάνοση και εξελικτική νόσος, που προσβάλλει κυρίως τις αρθρώσεις, αλλά και διάφορα άλλα όργανα.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η διατροφή που ανακουφίζει από τα συμπτώματα

Προσβάλλει συνήθως άτομα ηλικίας 35-55 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, ακόμη και σε παιδιά.

Τα κύρια κλινικά χαρακτηριστικά της αρθρίτιδας είναι τα συμπτώματα και σημεία της φλεγμονής, όπως: Πόνος σε αρθρώσεις, διόγκωση αρθρώσεων, θερμότητα αρθρώσεων, ευαισθησία στην πίεση αρθρώσεων που έχουν προσβληθεί από τη νόσο, πρωινή δυσκαμψία, δηλαδή ο ασθενής παρουσιάζει δυσκολία στις κινήσεις των αρθρώσεων που έχουν προσβληθεί καθώς σηκώνεται το πρωί από το κρεβάτι.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να είναι εξαιρετικά βοηθητική για τους πάσχοντες από τη νόσο.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η διατροφή με βάση τις φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και να ανακουφίσει από τη φλεγμονή που συνδέεται με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Αντίθετα, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να επιδεινώσει την πάθηση, αυξάνοντας τον ΔΜΣ και προκαλώντας πόνο στις αρθρώσεις λόγω των αυξημένων επιπέδων φλεγμονής.

Οι ερευνητές της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Physicians Committee for Responsible Medicine, κατέληξαν σε τέσσερις τρόπους με τους οποίους η διατροφή με βάση τις φυτικές ίνες μπορεί να επηρεάσει θετικά τη νόσο:

- Aσθενείς που ακολούθησαν διατροφή με βάση φρούτα, λαχανικά, όσπρια και καρπούς για 2 μήνες, είχαν χαμηλότερα επίπεδα c- αντιδρώσας πρωτεΐνης.

- Άλλες έρευνες έδειξαν ότι μια διατροφή με λίγα λιπαρά και πολλές ίνες, βοήθησε να μειωθεί η πρωινή δυσκαμψία και το οίδημα στις αρθρώσεις.

- Άλλη ανάλυση έδειξε ότι μια διατροφή με βάση τα λαχανικά, συνέβαλε στην απώλεια βάρους έναντι διατροφών που περιείχαν κρέας.

- Η απώλεια 5 κιλών τριπλασιάζει τις πιθανότητες ύφεσης των συμπτωμάτων της νόσου.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι φυτικές ίνες μιας διατροφής πλούσιας σε λαχανικά, μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση των καλών βακτηρίων του εντέρου, κάτι που μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει στην υποχώρηση της φλεγμονής.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Frontiers in Nutrition.

Διαβάστε επίσης:

Ρευματοειδής αρθρίτιδα στην εγκυμοσύνη: Οι κίνδυνοι για το παιδί

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Το μπαχαρικό που προκαλεί υποχώρηση των συμπτωμάτων

Πόνοι αρθρίτιδας: Φρούτα με αντιφλεγμονώδη δράση για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων (pics)