ΥΓΕΙΑ

Αλκοόλ: Ποια ποσότητα προστατεύει από τον διαβήτη

Κινέζοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μικρή έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να ωφελήσει τους ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2.

Αλκοόλ: Ποια ποσότητα προστατεύει από τον διαβήτη

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έπιναν λίγο αλκοόλ καθημερινά είχαν χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων. Το αλκοόλ δεν φάνηκε πάντως να μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε ανθρώπους που ήδη έπασχαν από διαβήτη τύπου 2.

Η έρευνα έδειξε χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης και βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη σε ανθρώπους που έπιναν μικρές έως μέτριες ποσότητες αλκοόλ, σύμφωνα με τους επιστήμονες από το Southeast University, στην πόλη Nanjing, στην Κίνα.

Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η μικρή έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προστατεύσει από τον διαβήτη τύπου 2, αναφέρουν.

Διευκρινίζουν ωστόσο ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη.

Οι συγγραφείς ανέφεραν ότι η ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση ισοδυναμεί με περίπου 20 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα. Αυτό είναι περίπου 1,5 κουτάκι μπύρας, ένα μεγάλο ποτήρι κρασιού (σχεδόν 200ml) ή μία ικανοποιητική μερίδα οινοπνευματώδους ποτού (50ml).

Οι ειδικοί συστήνουν στους πάσχοντες από διαβήτη που λαμβάνουν φάρμακα (π.χ. μετφορμίνη) να είναι πολύ προσεκτικοί με την κατανάλωση αλκοόλ καθώς μπορεί να προκληθεί υπογλυκαιμία.

Οι ερευνητές εξέτασαν 10 προηγούμενες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Στις μελέτες συμμετείχαν συνολικά 575 εθελοντές.

Υπολόγισαν διάφορους παράγοντες που σχετίζονται με τον διαβήτη και την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα, των επιπέδων ινσουλίνης, της αντίστασης στην ινσουλίνη, της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.

Σε όλες τις μελέτες, οι ερευνητές διαπίστωσαν μείωση των τριγλυκεριδίων σχεδόν κατά 9 mg / dL. Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, φυσιολογικά θεωρούνται τα επίπεδα τριγλυκεριδίων που δεν ξεπερνούν τα 150 mg / dL. Οι άνθρωποι με τιμές υψηλότερες από αυτή, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν επίσης μειώσεις στα επίπεδα ινσουλίνης και στο δείκτη HOMA-IR που αξιολογεί την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Τα ευρήματα της μελέτης θα παρουσιαστούν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη, που πραγματοποιείται στη Βαρκελώνη.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος του μαστού: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες για τον ρόλο του αλκοόλ

Αλκοόλ: 5 οφέλη για την υγεία όταν καταναλώνεται με μέτρο (εικόνες)

Διαβήτης: 6 κανόνες που ακολουθούν οι διαβητολόγοι για να μειώσουν τον κίνδυνο (εικόνες)