ΥΓΕΙΑ

Σύστημα ανταμοιβής εγκεφάλου: Ο ρόλος του στη διατήρηση του βάρους

Μια νέα συνδυαστική μελέτη των Πανεπιστημίων Ντάρτμουθ και Μίσιγκαν, επισημαίνει ότι η δυσκολία του να διατηρήσει κανείς το φυσιολογικό του βάρος είναι κάτι παραπάνω από θέμα απλής θέλησης.

Σύστημα ανταμοιβής εγκεφάλου: Ο ρόλος του στη διατήρηση του βάρους

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εξετάσεις εγκεφαλικής απεικόνισης, με σκοπό να δείξουν ότι ορισμένοι άνθρωποι έχουν μια ανισορροπία στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν έχουν όλοι την ίδια αυτοσυγκράτηση αναφορικά με το φαγητό όταν είναι αγχωμένοι ή θλιμμένοι.

Φαίνεται επίσης αυτή η δυσλειτουργία να είναι και ο βασικός λόγος, που αρκετοί προσπαθούν χρόνια να κάνουν δίαιτα χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Οι ερευνητές του Μίσιγκαν διαπίστωσαν ότι οι μηχανισμοί άμυνας του οργανισμού «ενθαρρύνουν» το άτομο να καταναλώσει φαγητό, για να μη λιμοκτονήσει, κάνοντας το μάλιστα να αναπληρώσει τα κιλά που έχασε.

bigstock Man at the fridge eating at ni 323645482

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι οι προσπάθειες απώλειας βάρους είναι καταδικασμένες να αποτύχουν, απλά όσοι έχουν αυτή την δυσλειτουργία ίσως χρειαστεί να καταβάλλον μεγαλύτερη προσπάθεια, συγκριτικά με άλλους. Να αλλάξουν δηλαδή τον τρόπο ζωής τους, υιοθετώντας πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες και πρακτικές, όπως είναι τα διαφορετικά είδη άσκησης, που θα βοηθήσουν το άτομο να μειώσει τα υπερφαγικά επεισόδια.

Τα τελικά συμπεράσματα της συνδυαστικής έρευνας, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Preventive Medicine», αναφέρουν ότι η διατήρηση του φυσιολογικού βάρους απαιτεί μια διαφορετική προσέγγιση από αυτή που ακολουθεί κάποιος όταν προσπαθεί να χάσει κιλά..

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις διατροφικές συνήθειες 1.165 ανθρώπων και βρήκαν κάποιες ενδιαφέρουσες αντιθέσεις αναφορικά με τις μεθόδους απώλειας κιλών και διατήρησης του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα.

vitamin v

Συγκεκριμένα όσοι ακολούθησαν μια σταθερή ρουτίνα άσκησης ή κατανάλωναν τροφές χαμηλών λιπαρών, υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες ήταν σε θέση να διατηρήσουν το βάρος τους μετά από μια περίοδο δίαιτας αλλά δεν μπορούσαν να χάσουν βάρος. Από την άλλη όσοι ξεκίνησαν να γυμνάζονται τακτικά και κατανάλωναν μόνο σπιτικό φαγητό έχασαν πιο εύκολα τα περιττά κιλά.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα υπολογίσετε αν το βάρος σας είναι φυσιολογικό

Πρωτεΐνη και απώλεια βάρους: Πόση χρειάζεστε

Η δίαιτα που επιδεινώνει τη σκελετική υγεία - Δείτε ποια είναι