ΥΓΕΙΑ

Το περπάτημα προλαμβάνει 7 τύπους καρκίνου! – Δείτε πόσο και ποιους

Οι ειδικοί συστήνουν στους ενήλικες 150 λεπτά μέτριας έντασης αερόβια άσκηση ή 75 λεπτά υψηλής έντασης αερόβια άσκηση ή και τα δύο σε εβδομαδιαία βάση για να παραμείνουν υγιείς.

Το περπάτημα προλαμβάνει 7 τύπους καρκίνου! – Δείτε πόσο και ποιους

Η έρευνα έχει διαπιστώσει ότι όσοι ακολουθούν αυτές τις συστάσεις ως προς τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, μπορούν να αποφύγουν επτά μορφές καρκίνου.

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Oncology, η τακτική μέτριας έντασης άσκηση βοηθά στη μείωση του κινδύνου μυελώματος, λεμφώματος non-Hodgkin και καρκίνων στο παχύ έντερο, το στήθος, το νεφρό, το ήπαρ και τη μήτρα.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι αρκεί κανείς να περπατά τουλάχιστον 20 λεπτά την ημέρα για να απομακρύνει τον κίνδυνο εκδήλωσης των παραπάνω παθήσεων.

Τα ευρήματα προέκυψαν από την ανάλυση δεδομένων για πάνω από 750.000 ενήλικες στην Αυστραλία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Οι ειδικοί εξέτασαν τις επιδράσεις της μέτριας έντασης άσκησης, όπως το περπάτημα και το ποδήλατο, και της έντονης άσκησης, όπως το τένις και το τζόκινγκ.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι ακολουθούσαν τις συστάσεις για 2,5 ώρες άσκηση την εβδομάδα, είχαν κατά 18% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος. Ο κίνδυνος μειωνόταν ακόμη περισσότερο, φτάνοντας το 27%, όταν ο χρόνος άσκησης έφτανε τις 5 ώρες την εβδομάδα.

Οι γυναίκες μείωναν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 6% όταν έκαναν 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση την εβδομάδα και κατά 10% όταν συμπλήρωναν τις 5 ώρες.

Είχαν επίσης κατά 18% μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο στη μήτρα και λέμφωμα non-Hodgkin.

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που έκαναν ίδιας έντασης άσκηση είχαν 11-17% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στα νεφρά. Άνδρες και γυναίκες είχαν 19% λιγότερες πιθανότητες καρκίνου στο αίμα (μυέλωμα).

Οι άνδρες μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 14% αν ακολουθούσαν τις συστάσεις.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι όσο οι άνθρωποι αυξάνουν τον χρόνο σωματικής άσκησης σε εβδομαδιαία βάση, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης οποιασδήποτε μορφής καρκίνου.

«Το συναρπαστικό με αυτά τα ευρήματα είναι ότι αποδεικνύουν πώς κάνοντας έστω λίγη μέτριας έντασης άσκηση, όπως μια σύντομη βόλτα, αποκομίζει κανείς τεράστια οφέλη ως προς τον κίνδυνο ανάπτυξης πολλών μορφών καρκίνου», δήλωσε η Alpa Patel από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, συν-συγγραφέας της μελέτης.

«Αυτά είναι καλά νέα, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι, όταν ακούνε ότι πρέπει να ασκούνται περισσότερο για την υγεία τους και την πρόληψη του καρκίνου, το μυαλό τους πηγαίνει σε κάτι εντατικό, όπως η προετοιμασία για μαραθώνιο».

Πηγή: Medical Daily

Διαβάστε επίσης:

Γρήγορο περπάτημα 15 λεπτών: 6 οφέλη για την υγεία (εικόνες)

Το ζωηρό περπάτημα παρατείνει τη ζωή των γυναικών

Πρόωρος θάνατος: Πόσες ώρες περπάτημα την εβδομάδα μειώνουν τον κίνδυνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ