ΥΓΕΙΑ

Λεμφοπενία: Τι είναι και πόσο αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Η λεμφοπενία, δηλαδή τα χαμηλά επίπεδα λεμφοκυττάρων στο αίμα, μπορεί να αποτελέσει προειδοποιητικό σημάδι για μελλοντική σοβαρή πάθηση, σύμφωνα με νέα έρευνα Δανών επιστημόνων.

Λεμφοπενία: Τι είναι και πόσο αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Η λεμφοπενία συχνά ανιχνεύεται στη διάρκεια εξετάσεων αίματος ρουτίνας και οι ασθενείς συνήθως δεν παραπέμπονται για περαιτέρω έρευνα, επειδή η σημασία της ως προγνωστικός δείκτης υγείας δεν ήταν γνωστός έως τώρα.

Τα λεμφοκύτταρα μειώνονται με το πέρασμα της ηλικίας, γι’ αυτό η λεμφοπενία είναι συχνότερη στους ηλικιωμένους.

Η σχέση λεμφοπενίας-πρόωρου θανάτου πιθανώς οφείλεται, σύμφωνα με τους ερευνητές, στο ότι το ανοσοποιητικό σύστημα διαθέτει μειωμένη ικανότητα άμυνας έναντι δυνητικά θανατηφόρων ασθενειών. Επίσης, η λεμφοπενία μπορεί να αντανακλά τη γενικότερη ευάλωτη κατάσταση του οργανισμού, κάτι που ανοίγει το δρόμο για σοβαρές ασθένειες και θάνατο.

Η μελέτη δείχνει ότι η λεμφοπενία σχετίζεται με αύξηση κατά 60% του κινδύνου πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Στιγκ Μπόγεσεν του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης ανέλυσαν σε βάθος 12 ετών στοιχεία για πάνω από 108.000 ανθρώπους ηλικίας 20 έως 100 ετών, από τους οποίους οι 10.372 πέθαναν στη διάρκεια της μελέτης.

Διαπιστώθηκε ότι τα χαμηλά επίπεδα λεμφοκυττάρων αύξαναν κατά 1,8 έως 2,8 φορές τον κίνδυνο θανάτου ειδικότερα από καρκίνο, καρδιαγγειακή νόσο, πνευμονική πάθηση και λοιμώξεις.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό Canadian Medical Association Journal (CMAJ).

Διαβάστε επίσης:

Αυξημένα λεμφοκύτταρα (λεμφοκυττάρωση): 7 αιτίες σε εικόνες

Αυξημένα λευκά αιμοσφαίρια: Δείτε τι σημαίνει ο δείκτης

Κάντε «ολική επαναφορά» στο ανοσοποιητικό σας σε 3 μέρες