ΥΓΕΙΑ

Λίπος στην κοιλιά: Θανάσιμη απειλή για όσους έχουν υποστεί έμφραγμα

Για όσους έχουν επιβιώσει από έμφραγμα, το λίπος στην κοιλιά σημαίνει ότι είναι πιθανό να υποστούν και δεύτερο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Λίπος στην κοιλιά: Θανάσιμη απειλή για όσους έχουν υποστεί έμφραγμα

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η κοιλιακή παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο πρώτου εμφράγματος. Η νέα μελέτη δείχνει ότι αυξάνει και τις πιθανότητες για δεύτερο έμφραγμα, αναφέρουν οι ερευνητές.

«Η κοιλιακή παχυσαρκία δεν αυξάνει μόνο τον κίνδυνο να υποστείτε έμφραγμα ή εγκεφαλικό αλλά και τον κίνδυνο επαναλαμβανόμενων επεισοδίων» είπε η συγγραφέας της μελέτης Δρ. Hanieh Mohammadi από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Καρολίνσκα, στη Σουηδία.

Η φυσιολογική περίμετρος μέσης είναι σημαντική για την πρόληψη μελλοντικών εγκεφαλικών και εμφραγμάτων, ανεξάρτητα από την προληπτική φαρμακευτική αγωγή που ακολουθεί κανείς ή πόσο καλές είναι οι αιματολογικές εξετάσεις του, πρόσθεσε.

«Η κοιλιακή παχυσαρκία μπορεί να αντιμετωπιστεί με υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή και συστηματική άσκηση. Συστήνουμε επίσης σε γιατρούς και νοσηλευτές να μετρούν την περίμετρο της μέσης των ασθενών για να εντοπίσουν όσους έχουν αυξημένο κίνδυνο δεύτερου εμφράγματος» είπε η Mohammadi.

Το λίπος στην κοιλιά είναι επικίνδυνο επειδή συνδέεται με παράγοντες που επιταχύνουν το φράξιμο των αρτηριών, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του υψηλού σακχάρου στο αίμα και του διαβήτη καθώς και της αυξημένης χοληστερόλης, πρόσθεσε.

Η κοιλιακή παχυσαρκία ωστόσο, αποτελεί από μόνη της σοβαρό παράγοντα κινδύνου, σημείωσε η Mohammadi. Αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχουν περισσότεροι αρνητικοί μηχανισμοί που σχετίζονται με την κοιλιακή παχυσαρκία που είναι ακόμη άγνωστοι.

Η Mohammadi και οι συνεργάτες της μελέτησαν την υγεία 22.000 ανδρών και γυναικών στη Σουηδία που είχαν υποστεί πρώτο έμφραγμα.

Οι άνδρες, σε ποσοστό 78% είχαν κοιλιακή παχυσαρκία. Το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες ανερχόταν σε 90%.

Οι ερευνητές όρισαν ως κοιλιακά παχύσαρκους όσους άνδρες είχαν περίμετρο μέσης πάνω από 94 εκατοστά και όσες γυναίκες είχαν πάνω από 80 εκατοστά.

Μετά από τετραετή παρακολούθηση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κοιλιακή παχυσαρκία αποτελούσε ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για θανατηφόρα και μη θανατηφόρα εμφράγματα και εγκεφαλικά.

Ο κίνδυνος λόγω κοιλιακής παχυσαρκίας ήταν ανεξάρτητος από άλλους παράγοντες, όπως το κάπνισμα, η διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη και το συνολικό βάρος.

Ο κίνδυνος δεύτερου εμφράγματος που συνδεόταν με το κοιλιακό λίπος, ήταν υψηλότερος στους άνδρες συγκριτικά με τις γυναίκες.

Επειδή όμως στην μελέτη συμμετείχαν λιγότερες γυναίκες, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να αιτιολογηθεί η διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα, είπαν οι ειδικοί.

Η κοιλιακή παχυσαρκία στους άνδρες συνδέεται με το σπλαχνικό λίπος, το οποίο καλύπτει τα ζωτικά όργανα και είναι πιο επικίνδυνο από το υποδόριο λίπος στις γυναίκες που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα και είναι λιγότερο επιβλαβές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Προληπτικής Καρδιολογίας.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Έμφραγμα: Δείτε αν κινδυνεύετε χρησιμοποιώντας μια μεζούρα!

Η περίμετρος της μέσης προδίδει αν η γυναίκα είναι επιρρεπής στο άγχος