Βουλωμένη μύτη: Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο αποσυμφορητικό

Μπορεί να οφείλεται σε κρυολόγημα ή σε κάποια αλλεργία που είναι πιθανό να βρίσκεται σε έξαρση την άνοιξη ή ακόμα και το καλοκαίρι.

Αν και συνήθως δε συνδέεται με κάποιο σοβαρό ζήτημα υγείας, εν τούτοις επηρεάζει αρκετά τη ζωή του ασθενούς, ο οποίος δεν μπορεί να αναπνεύσει σωστά με αποτέλεσμα να μην ξεκουράζεται αρκετά γιατί δεν μπορεί να κοιμηθεί, να υποφέρει από πονοκεφάλους και γενικά να επηρεάζεται στο μέγιστο η ποιότητα της ζωής και της καθημερινότητάς του.

Φυσιολογικός ορός ή αποσυμφορητικό σπρέι;

Στα φαρμακεία υπάρχουν διαθέσιμα αρκετά σκευάσματα / ρινικά αποσυμφορητικά που έχουν στόχο να δώσουν λύση στο πρόβλημα της βουλωμένης μύτης. Είναι αρκετοί όμως και οι ασθενείς που περιγράφουν πως το σκεύασμα που είχαν επιλέξει για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, μετά από σύντομο χρονικό διάστημα «δεν έκανε τίποτα» και απαιτούνταν «πιο συχνή δόση», ενώ η ταλαιπωρία συνεχιζόταν…

Σε αυτό το σημείο έγκειται το ζήτημα της σωστής επιλογής του κατάλληλου αποσυμφορητικού, το οποίο δεν αντιμετωπίζει απλώς τα συμπτώματα, αλλά δίνει λύση στο ίδιο το πρόβλημα.

Η συνήθης διάκριση μεταξύ των σκευασμάτων που συστήνονται για τη βουλωμένη μύτη είναι σε σκευάσματα φυσιολογικού ορού και σε ρινικά αποσυμφορητικά σπρέι που περιέχουν δραστικές ουσίες για την καταπολέμηση του προβλήματος. Οι φυσιολογικοί οροί ή «καθαριστικά μύτης», όπως συχνά αναφέρονται, είναι συνήθως διαλύματα θαλασσινού νερού που ανακουφίζουν προσωρινά τη βουλωμένη μύτη – αντιμετωπίζουν δηλαδή το σύμπτωμα. Τα ρινικά αποσυμφορητικά σπρέι από την άλλη, με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους, έχουν ως στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος που προκαλεί τη ρινική συμφόρηση, δηλαδή τη φλεγμονή που δημιουργείται στο βλεννογόνο της μύτης, ώστε να καταπολεμηθεί όχι απλώς το σύμπτωμα, αλλά και η αιτία του.

fresh air

Ποιο είναι το κατάλληλο αποσυμφορητικό σπρέι

Στην προσπάθεια αποτελεσματικής ανακούφισης, ο ασθενής ψάχνει να βρει το κατάλληλο αποσυμφορητικό που θα τον βοηθήσει να καταπολεμήσει ουσιαστικά το πρόβλημα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να προσέξει το κατάλληλο σπρέι να έχει τις εξής τρεις ιδιότητες:

1. Να αποσυμφορεί τη μύτη δρώντας ενάντια στη φλεγμονή: Ένα τέτοιο σκεύασμα θα πρέπει αρχικά να αποσυμφορεί τη μύτη άμεσα και αποτελεσματικά. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει η δράση του να στοχεύει στην καταπολέμηση της φλεγμονής του ρινικού βλεννογόνου που οδηγεί στο σύμπτωμα της «βουλωμένης μύτης», ώστε να διασταλούν οι ρινικές δίοδοι και να απελευθερωθεί η αναπνοή.

2. Να ενυδατώνει το βλεννογόνο: Η φλεγμονή, που οφείλεται στη ρινίτιδα, προκαλεί απολέπιση και ξηρότητα στο ρινικό βλεννογόνο. Επομένως, εκτός από την αντιμετώπιση της ρινικής συμφόρησης, είναι εξίσου σημαντική και η ενυδάτωση του βλεννογόνου, ώστε να επανέλθει άμεσα στη φυσιολογική του κατάσταση.

3. Χωρίς συντηρητικά: Τέλος, είναι σημαντικό το ρινικό σπρέι που επιλέγει κάποιος να μην περιέχει συντηρητικά, τα οποία ενδέχεται να έχουν αρνητικές επιδράσεις στο ρινικό βλεννογόνο - μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς ή βλάβες ή ακόμα και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας.

happy