ΥΓΕΙΑ Α-Ω

«Κόλλησε» η ζυγαριά; Γιατί δεν χάνετε βάρος & τι πρέπει να κάνετε (εικόνες)

«Κόλλησε» η ζυγαριά; Γιατί δεν χάνετε βάρος & τι πρέπει να κάνετε (εικόνες)

Όταν ακολουθείτε ευλαβικά ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, είναι φυσιολογικό να χάνετε τα περιττά κιλά με γρήγορο ρυθμό κατά τις πρώτες εβδομάδες .

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχετε μειώσει τις θερμίδες που παίρνετε και έχετε αυξήσει τις καύσεις με τη γυμναστική. Έτσι, το σώμα αντλεί ενέργεια κυρίως από το αποθηκευμένο γλυκογόνο που έχει συσσωρευτεί στο σώμα. Το γλυκογόνο είναι ένα είδος υδατάνθρακα που βρίσκεται στους μύες και το συκώτι. Το γλυκογόνο αποτελείται μερικώς από νερό, επομένως όταν καταναλώνεται για την παραγωγή ενέργειας απελευθερώνει νερό. Γι' αυτό στην αρχή της δίαιτας χάνονται κυρίως υγρά.

Η επίδραση αυτή όμως είναι προσωρινή. Όσο περισσότερα κιλά χάνετε με τη δίαιτα, χάνεται επίσης μυϊκή μάζα και λίπος από το σώμα. Η μυϊκή μάζα του σώματος καταναλώνει ενέργεια (θερμίδες) κι έτσι βοηθά να διατηρηθεί ο μεταβολικός ρυθμός στα επιθυμητά επίπεδα. Εάν η δίαιτα δεν έχει συνδυαστεί με ενδυνάμωση των μυών ώστε να διατηρηθεί η μυϊκή μάζα του σώματος, ο μεταβολικός ρυθμός φθίνει και το σώμα καίει συνολικά λιγότερες θερμίδες μέσα στην ημέρα.

Αφού έχει επιβραδυνθεί ο μεταβολισμός, έχει μειωθεί και ο ρυθμός απώλειας των κιλών, ακόμη κι αν καταναλώνετε καθημερινά τον ίδιο αριθμό θερμίδων. Το στάδιο αυτό ονομάζεται plateau και είναι το πιο δύσκολο στάδιο της δίαιτας, καθώς συνοδεύεται από ένα αίσθημα απογοήτευσης και μπορεί να πυροδοτήσει την επιθυμία για παραίτηση.

Υπάρχουν τρόποι να ξεπεράσετε το εμπόδιο και να φτάσετε στον τελικό σας στόχο.

Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να καταφέρετε να φτάσετε στο ιδανικό βάρος:

Photo 1/6
Μειώστε κι άλλο τις θερμίδες: Όταν οι θερμίδες που παίρνετε από τις τροφές ισοδυναμούν με τις θερμίδες που καίτε μέσα στην ημέρα μένετε στα ίδια κιλά. Δοκιμάστε να μειώσετε κατά 200 τις θερμίδες που παίρνετε καθημερινά, ώστε το ενεργειακό ισοζύγιο να είναι υπέρ σας.
Photo 2/6
Αυξήστε τις καύσεις: Αυξάνοντας τις καύσεις και πάλι το ενεργειακό ισοζύγιο είναι υπέρ της μείωσης του βάρους. Μην συνδυάσετε όμως μείωση θερμίδων και αύξηση καύσεων, καθώς το πιθανότερο είναι ότι θα νιώθετε εξάντληση και μόνιμη κούραση.
Photo 3/6
Μην κάθεστε: Δεν αρκεί μόνο να γυμνάζεστε, αλλά να αποφεύγετε γενικά την καθιστική ζωή. Εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία για να κινείστε, αποφεύγοντας για παράδειγμα τα ασανσέρ ή καλύπτοντας με τα πόδια κάποια μικρή απόσταση αντί να πάρετε το αυτοκίνητο.
Photo 4/6
Προσοχή στις «ύπουλες» θερμίδες: Ελέγχετε πάντα τις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζετε. Ένα προϊόν με χαμηλά λιπαρά μπορεί να περιέχει σημαντική ποσότητα ζάχαρης ή η σαλάτα που θα επιλέξετε σε ένα εστιατόριο να συνοδεύεται από μια παχυντική σος.
Photo 5/6
Καταπολεμήστε το στρες: Το στρες εντείνει τις λιγούρες κυρίως για γλυκά και πρόχειρα γεύματα. Παράλληλα, η απελευθέρωση ορμονών που συνοδεύει μια κρίση στρες προκαλεί «κατακράτηση θερμίδων», με αποτέλεσμα να μειώνονται οι καύσεις.
Photo 6/6
Κοιμηθείτε παραπάνω: Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος για να παραμείνει ο μεταβολικός ρυθμός στα επιθυμητά επίπεδα. Οι εδικοί συνιστούν 7 με 9 ώρες ύπνο καθημερινά για τους ενήλικες. Θα πρέπει όμως ο ύπνος να είναι και ποιοτικός, δηλαδή να μην διακόπτεται μέσα στη νύχτα.

BEST OF NETWORK

PlusQueen