ΥΓΕΙΑ

Κάταγμα ισχίου: Η βιταμίνη που βοηθά τους ασθενείς να ξαναπερπατήσουν

Μετά από ένα κάταγμα στο ισχίο, οι ηλικιωμένοι με επαρκή αποθέματα μιας συγκεκριμένης βιταμίνης στον οργανισμό, έχουν περισσότερες πιθανότητες να περπατήσουν, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Κάταγμα ισχίου: Η βιταμίνη που βοηθά τους ασθενείς να ξαναπερπατήσουν

Η μελέτη υποδεικνύει ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D περιορίζουν την κινητικότητα, σύμφωνα με την ερευνήτρια Sue Shapses, καθηγήτρια διατροφικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Rutgers στο Νιου Τζέρσι των ΗΠΑ.

Σχεδόν 300 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε αποκατάσταση κατάγματος του ισχίου αξιολογήθηκαν μετά τη χειρουργική επέμβαση ως προς την κινητικότητα και τα επίπεδα βιταμίνης D. Όσοι είχαν υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D ανέφεραν υψηλότερα ποσοστά βάδισης 30 ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών συσχετίστηκε με χαμηλότερα επίπεδα κινητικότητας. Δεν εντοπίστηκε σχέση μεταξύ των επιπέδων βιταμίνης D και των ποσοστών θνησιμότητας. Η μελέτη βρήκε μόνο συσχετισμούς μεταξύ της βιταμίνης D και της κινητικότητας, και δεν απέδειξε σχέση αιτίας και αποτελέσματος.

Οι ερευνητές συστήνουν στους ηλικιωμένους να λαμβάνουν καθημερινά 800IU βιταμίνης D για την πρόληψη της ανεπάρκειας.

Η βιταμίνη D είναι σημαντική για την υγεία των οστών. Περιέχεται σε τρόφιμα όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα εμπλουτισμένα δημητριακά και οι χυμοί, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα λιπαρά ψάρια. Διατίθεται επίσης σε συμπληρώματα, ενώ το σώμα συνθέτει τη βιταμίνη μέσω της έκθεσης στο φως του ήλιου.

«Ένα σημαντικό επόμενο βήμα είναι να μάθουμε πώς η βιταμίνη D επηρεάζει την κινητικότητα», σημειώνει η Shapses.

Το σπάσιμο του ισχίου είναι ένας από τους πιο σοβαρούς τραυματισμούς μετά από πτώση και η ανάρρωση είναι πολύ δύσκολη. Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν μετά από αυτό να ζήσουν μόνοι τους.

Πάνω από 300.000 ηλικιωμένοι Αμερικανοί νοσηλεύονται κάθε χρόνο για κάταγμα ισχίου, ενώ το 95% και πάνω οφείλεται σε πτώσεις, σύμφωνα με Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Κάταγμα: 12 τροφές για ταχύτερη επούλωση των οστών (pics)

Κάταγμα: Πώς επηρεάζει την οστική πυκνότητα

Καφές: Αυξάνει τον κίνδυνο κατάγματος και οστεοπόρωσης;