ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις χειροπετσέτες μίας χρήσης

Οι χαρτοπετσέτες σταδιακά καταργούνται σε κοινόχρηστους χώρους όπως εστιατόρια, καφετέριες, αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς και τη θέση τους παίρνουν συσκευές που εκπέμπουν θερμό αέρα ώστε να στεγνώνουν πιο εύκολα τα χέρια.

Κορονοϊός: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις χειροπετσέτες μίας χρήσης

Οι διαχειριστές δικαιολογούν την απόφασή τους λέγοντας πως δεν θέλουν να δημιουργούν σκουπίδια. Σημαντικός παράγοντας ωστόσο φαίνεται να είναι και η εξοικονόμηση πόρων.

Οι επιστήμονες Ίνες Μούρα και Ντουνκάν Έβιν από το πανεπιστήμιο του Λιτς με τον καθηγητή τους Μαρκ Γουίλκοξ εξέτασαν πόσο γρήγορα τα μικρόβια μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα κατανέμονται σε επιφάνειες ανάλογα με τον εάν στεγνώνει κανείς τα χέρια του με μηχάνημα θερμού αέρα ή με χαρτοπετσέτες μιας χρήσης.

Στην έρευνα πήρα μέρος τέσσερις εθελοντές, των οποίων τα χέρια μολύνθηκαν με βακτηριοφάγους εντελώς ακίνδυνους για την υγεία του ανθρώπου. Οι βακτηριοφάγοι είναι ειδική κατηγορία ιών που προσβάλλουν βακτήρια. Οι εθελοντές στη συνέχεια δεν έπλυναν καλά τα χέρια τους, μόνο τα έβρεξαν. Έτσι οι επιστήμονες μελέτησαν κακοπλυμένα χέρια.

Στη συνέχεια τα στέγνωσαν οι μισοί με ηλεκτρικό μηχάνημα που εκπέμπει θερμό αέρα και οι άλλοι με χαρτοπετσέτες μιας χρήσης θέλοντας να διαπιστώσουν πόσο διάστημα έμεναν οι ιοί πάνω στα χέρια και εάν αυτοί αργότερα μεταφέρονταν στα ρούχα αλλά και σε αντικείμενα όπως πόμολα πόρτας, κουδούνια, κουμπιά του ασανσέρ, καρέκλες σε αίθουσες αναμονής αλλά ακόμα και πάνω σε στηθοσκόπια, τηλέφωνα και καρέκλες γραφείου.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι τόσο οι χαρτοπετσέτες όσο και ο θερμός αέρας περιόριζαν την μόλυνση. Αλλά στις 10 από τις 11 φορές οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι «η μόλυνση ήταν πολύ πιο μεγάλη στο περιβάλλον μετά τη χρήση θερμού αέρα σε σύγκριση με τη χαρτοπετσέτα».

Και μάλιστα η μόλυνση αυτή ήταν δέκα φορές μεγαλύτερη σε επιφάνειες, στη δε ιατρική ποδιά πέντε φορές.

Οι επιστήμονες συνέστησαν στα νοσοκομεία να παραιτηθούν από τη χρήση συσκευών εκπομπής θερμού αέρα και να τα αντικαταστήσουν με χαρτοπετσέτες.

Πηγή: DW

Διαβάστε επίσης:

FDA: Πώς θα ψωνίσετε με ασφάλεια στο σούπερ μάρκετ

Κορονοϊός & κλιματιστικά: Οι οδηγίες προφύλαξης από το υπουργείο Υγείας

Πόσο επιβιώνει ο κορονοϊός στα κέρματα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ