ΥΓΕΙΑ

Πρόωρος τοκετός: Η εξέταση που προλαμβάνει τον κίνδυνο

Ο τοκετός πριν τη συμπλήρωση 37 εβδομάδων κύησης εκδηλώνεται στο 6-11% των κυήσεων και αποτελεί τη βασική αιτία βρεφικού θανάτου.

Πρόωρος τοκετός: Η εξέταση που προλαμβάνει τον κίνδυνο

Νέα μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της φυσιολογικής νεφρικής λειτουργίας της μητέρας και την έγκαιρη διάγνωση δυσλειτουργίας των νεφρών, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού.

«Η έγκαιρη διάγνωση της νεφρικής δυσλειτουργίας κατά την εγκυμοσύνη έχει πολλά πιθανά οφέλη, ανάμεσά τους τη σωστή ενημέρωση για τον κίνδυνο αρνητικής περιγεννητικής έκβασης, τη στενότερη παρακολούθηση μητέρας και εμβρύου και την πιθανή χρήση ακετυλοσαλικυλικού οξέος για την αποφυγή προεκλαμψίας» επισημαίνει ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Ziv Harel του Νοσοκομείου St. Michael’s Hospital στο Τορόντο του Καναδά.

Μεταξύ 56.000 εγκύων που συμμετείχαν στην έρευνα στο Οντάριο του Καναδά, καταγράφηκε ποσοστό 9% πρόωρου τοκετού σε γυναίκες με νεφρική δυσλειτουργία συγκριτικά με ποσοστό 7% σε γυναίκες με φυσιολογική λειτουργία των νεφρών. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 30,7 έτη.

Ο κίνδυνος πολύ πρόωρου τοκετού, στις 32 ή πριν τις 32 εβδομάδες κύησης, ήταν περίπου διπλάσιος στις γυναίκες με νεφρική δυσλειτουργία.

Στο σύνολο των πρόωρων τοκετών, το 57% (2.255) προκλήθηκε από τον γιατρό, ενώ το 43% (1.701) ήταν φυσικός.

Οι συγγραφείς της μελέτης εκτιμούν πως η μέτρηση των επιπέδων κρεατινίνης στο αίμα ορισμένων γυναικών πριν την εγκυμοσύνη θα μπορούσε να προσφέρει στους ειδικούς ένα νέο τρόπο εκτίμησης του κινδύνου πρόωρου τοκετού.

«Δεδομένου ότι η μέτρηση της κρεατινίνης είναι μια εύκολα διαθέσιμη και φθηνή εξέταση αίματος, μπορεί να υφίσταται λόγος για τη μέτρησή της σε γυναίκες που πιθανώς διατρέχουν υψηλό κίνδυνο νεφρικής δυσλειτουργίας είτε πριν τη σύλληψη, είτε στο πρώτο μισό της εγκυμοσύνης» καταλήγουν.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Canadian Medical Association Journal.

Διαβάστε επίσης:

Προεκλαμψία: Το στοιχείο στη διατροφή της εγκύου που μειώνει τον κίνδυνο

Πρώτη εγκυμοσύνη: Ποιες επιπλοκές & πόσο αυξάνουν τους κινδύνους για την επόμενη

Επιπλοκές στην εγκυμοσύνη: Πόσο αυξάνουν τον μελλοντικό κίνδυνο καρδιαγγειακών