ΥΓΕΙΑ

Γιατί οι άνδρες τρώνε περισσότερο κρέας;

Οι άνδρες επιλέγουν να τρώνε πολύ κρέας και ο λόγος, όσο παράδοξο και αν ακούγεται σχετίζεται με την ερωτική επιθυμία και την έλξη για το άλλο φύλο.

Γιατί οι άνδρες τρώνε περισσότερο κρέας;

Σύμφωνα με έρευνα στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 1.600 εθελοντές από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, πίσω από την επιλογή των ανδρών να τρώνε περισσότερο κρέας βρίσκεται η επιθυμία για κύρος και πλούτο αλλά και η προσέλκυση συντρόφου.

Οι γυναίκες, αντίθετα, όταν έχουν βρει σεξουαλικό σύντροφο, φαίνεται πως δίνουν προτεραιότητα στις πιο υγιεινές και χορτοφαγικές τροφές στοχεύοντας να καταστούν πιο επιθυμητές.

«Η σεξουαλική επιθυμία είναι θεμελιώδης για την διαιώνιση της ανθρωπότητας. Η αναζήτηση ερωτικού συντρόφου είναι θεμελιώδης στην εξελικτική ψυχολογία και μπορεί να επηρεάζει ακόμα και τις διατροφικές επιλογές όσον αφορά στην προσέλκυση ερωτικών συντρόφων», δήλωσε ο Δρ. Eugene Chan, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Monash και επικεφαλής της έρευνας.

«Ο άνθρωπος των σπηλαίων κατανάλωνε κρέας για να είναι αρκετά ισχυρός και υγιής ώστε να επιβιώνει στο άγριο περιβάλλον. Βασιλείς και ευγενείς κατανάλωναν επίσης κρέας επειδή υποδήλωνε πλούτο» δήλωσε η Δρ. Natalina Zlatevska από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Σϊδνει που συμμετείχε στη μελέτη.

Για να διερευνήσουν τη σχέση της σεξουαλικής επιθυμίας και της κατανάλωσης κρέατος, οι ερευνητές σχεδίασαν και εκτέλεσαν τρεις διαφορετικές συμπεριφορικές έρευνες.

Η πρώτη έρευνα παρακολούθησε τις διατροφικές επιλογές 268 προπτυχιακών φοιτητών στην Αυστραλία. Οι φοιτητές είδαν εικόνες ελκυστικών ανδρών και γυναικών –κανένας από αυτούς δεν ήταν γυμνός ή σεξουαλικά προκλητικός- και αμέσως μετά κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ βόειου κρέατος ή χορτοφαγικού γεύματος. Πάνω από το 86% των ανδρών επέλεξε το κρέας, ενώ στις γυναίκες το ποσοστό έφτασε στο 54%.

Στη δεύτερη μελέτη ζητήθηκε από 878 Αμερικανούς που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες να φανταστούν συνάντηση με ένα πολύ επιθυμητό τους πρόσωπο του αντίθετου φύλου, περνώντας ένα ρομαντικό βράδυ μαζί του ή να σκεφτούν μία διασκεδαστική νύχτα με ένα φίλο του ιδίου φύλου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνδρες που υποβλήθηκαν σε χειραγώγηση σεξουαλικού κινήτρου ήταν πιο πιθανό να επιλέξουν ένα μπιφτέκι από μοσχαρίσιο κρέας σε σύγκριση με τους άνδρες που βρίσκονταν στη δεύτερη ομάδα.

Χρησιμοποιώντας τις ίδιες τεχνικές χειραγώγησης σεξουαλικού κινήτρου, η τρίτη και τελευταία έρευνα βασίστηκε στην κατανάλωση χοιρινού κρέατος από 489 συμμετέχοντες από το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση βόειου ή χοιρινού κρέατος υπερίσχυε στους άνδρες και συνδεόταν με την σεξουαλικότητά τους, ενώ οι χορτοφαγικές επιλογές απορρίφθηκαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο έντυπο Food Quality and Preference.

Διαβάστε επίσης:

Η απλή στρατηγική για τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος (έρευνα)

Κόκκινο κρέας & αλλαντικά: Διευκρινίσεις του ΠΟΥ για ασφαλή κατανάλωση

Κόκκινο κρέας: Πότε γίνεται επικίνδυνο για το συκώτι