ΥΓΕΙΑ

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Οι επιπτώσεις στους πνεύμονες παιδιών και εφήβων

Υπό αμφισβήτηση τίθεται η ασφάλεια των ορίων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που ισχύουν στην ΕΕ για την υγεία παιδιών και εφήβων, σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης που παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμολογικής Εταιρείας.

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Οι επιπτώσεις στους πνεύμονες παιδιών και εφήβων

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση βλάπτει σοβαρά την πνευμονική λειτουργία παιδιών και εφήβων.

Σύμφωνα με το πόρισμα, η αδύναμη λειτουργία των πνευμόνων σε παιδιά και εφήβους αποτελεί μια σίγουρη επίπτωση της έκθεσης στους ατμοσφαιρικούς ρύπους, ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα, ενώ ενδιαφέρον προκαλεί ο ρόλος του θηλασμού στην αποτροπή κάποιων από τους κινδύνους, εφόσον πραγματοποιηθεί για τουλάχιστον δώδεκα εβδομάδες.

Η μελέτη συμπεριέλαβε 915 παιδιά ηλικίας έξι, δέκα ή 15 ετών από δύο περιοχές της Γερμανίας, το Μόναχο και το Βέσελ, των οποίων καταγράφηκε η αναπνοή, σύμφωνα με το πόσο αέρα μπορούσαν να εκπνεύσουν έπειτα από την πιο βαθιά ανάσα που μπορούσαν να πάρουν (FVC) και πόσο αέρα μπορούσαν να εκπνεύσουν σε ένα δευτερόλεπτο (FEV1). Χαμηλές μετρήσεις υποδηλώνουν περιορισμό ή παρεμπόδιση της αναπνοής είτε παθήσεις όπως το άσθμα.

Η συνεκτίμηση των αποτελεσμάτων των παραπάνω μετρήσεων με τα επίπεδα ρύπανσης στις περιοχές όπου τα παιδιά έζησαν κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους -συμπεριλαμβανομένων και άλλων παραγόντων που σχετίζονται με την κακή πνευμονική λειτουργία όπως το μητρικό κάπνισμα- έδειξε τα εξής:

- Όσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά τη βρεφική ηλικία, τόσο χειρότερη ήταν η πνευμονική τους λειτουργία όσο μεγάλωναν.

- Η επίδραση στη λειτουργία των πνευμόνων είχε υπάρξει μεγαλύτερη σε παιδιά που εμφάνισαν άσθμα.

- Ορισμένες από τις βλάβες που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση μειώθηκαν σε βρέφη που θήλασαν.

Σύμφωνα με τον Δρα Qi Zhao του Ινστιτούτου Έρευνας για την Περιβαλλοντική Ιατρική «Leibniz» στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, τα ευρήματα δείχνουν καθαρά πως τα βρέφη που μεγαλώνουν αναπνέοντας μολυσμένο αέρα, ακόμη και σε επίπεδα κάτω από αυτά που ορίζουν οι κανονισμοί της ΕΕ, έχουν χειρότερη αναπνευστική λειτουργία μεγαλώνοντας, κάτι ιδιαιτέρως ανησυχητικό δεδομένων προηγούμενων ερευνών που έδειξαν ότι η βλάβη στους πνεύμονες κατά το πρώτο έτος της ζωής μπορεί να επηρεάσει υγεία του αναπνευστικού σε όλη την υπόλοιπη ζωή.

Διαβάστε επίσης:

Η τροφή που αντιστρέφει τη βλάβη που προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση στον εγκέφαλο

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Οι θανάσιμες επιπτώσεις της ρύπανσης στην καρδιά