ΥΓΕΙΑ

Η τροφή που αντιστρέφει τη βλάβη που προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση στον εγκέφαλο

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα εισπνεόμενα σωματίδια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης βλάπτουν τον εγκέφαλο ανδρών και γυναικών.

Η τροφή που αντιστρέφει τη βλάβη που προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση στον εγκέφαλο

Μια νέα μελέτη δείχνει ωστόσο, ότι η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην αντιστροφή της βλάβης.

Συγκεκριμένα, οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που έτρωγαν τακτικά ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα φάνηκε να αντιστέκονται στις νευρολογικές επιπτώσεις της αιθαλομίχλης.

«Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμούν τη φλεγμονή και διατηρούν τη δομή του εγκεφάλου κατά τη γήρανση», εξήγησε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Ka He από το Πανεπιστημίου της Κολούμπια στη Νέα Υόρκη.

«Έχει βρεθεί επίσης ότι μειώνουν τη φθορά που προκαλούν στον εγκέφαλο νευροτοξίνες όπως ο μόλυβδος και ο υδράργυρος. Έτσι, διερευνήσαμε εάν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν προστατευτική επίδραση έναντι μιας άλλης νευροτοξίνης, των λεπτών σωματιδίων που βρίσκονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση» πρόσθεσε.

Ο He και οι συνεργάτες του ζήτησαν από περισσότερες από 1.300 γυναίκες μέσης ηλικίας 70 ετών να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια για τη διατροφή τους, τη σωματική δραστηριότητα και το ιατρικό ιστορικό. Καμία από τις γυναίκες δεν είχε άνοια στην έναρξη της μελέτης. Αφού υποβλήθηκαν σε εξετάσεις αίματος, οι γυναίκες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες με βάση την ποσότητα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα τους.

Οι γυναίκες υποβλήθηκαν επίσης σε εξετάσεις εγκεφάλου για να αξιολογηθεί η υγεία διαφόρων περιοχών του εγκεφάλου τους, συμπεριλαμβανομένης της λευκής ύλης -η οποία αποτελείται από νευρικές ίνες που στέλνουν σήματα σε όλο τον εγκέφαλο- και του ιππόκαμπου, που σχετίζεται με τη μνήμη.

Με βάση τη διεύθυνση κατοικίας τους, προσδιορίστηκε η μέση τριετής έκθεσή τους στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Από τις γυναίκες που ζούσαν σε περιοχές με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, εκείνες με τα χαμηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα τους, είχαν μεγαλύτερη συρρίκνωση του εγκεφάλου συγκριτικά με τις γυναίκες που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση 1-2 μερίδων ψαριών ή θαλασσινών την εβδομάδα, πιθανώς παρέχει αρκετά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα για να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον εγκέφαλο, ανέφεραν οι ερευνητές.

«Τα ψάρια αποτελούν εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και μπορούν εύκολα να ενταχθούν στη διατροφή. Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι τα υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα από την κατανάλωση ψαριών μπορούν να διατηρήσουν τον όγκο του εγκεφάλου καθώς οι γυναίκες γερνούν, και ενδεχομένως να προστατεύσουν από τις πιθανές τοξικές επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Neurology.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο πολλαπλής σκλήρυνσης (έρευνα)

Ωμέγα-3 λιπαρά: Οι 20 τροφές με την υψηλότερη περιεκτικότητα (εικόνες)

Τα 5 σημαντικά οφέλη του σολομού για την υγεία σας (εικόνες)