ΥΓΕΙΑ

Ανδρική γονιμότητα: Η συνήθεια που βλάπτει το σπέρμα (έρευνα)

Αν είστε εθισμένος στη χρήση του κινητού και κάθε βράδυ το τσεκάρετε για ειδοποιήσεις και νέα στα social media, είναι πιθανό να βλάπτετε άθελά σας την ποιότητα του σπέρματός σας.

Ανδρική γονιμότητα: Η συνήθεια που βλάπτει το σπέρμα (έρευνα)

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά ευρήματα νέας μελέτης, η έκθεση στο φως που εκπέμπουν οι ηλεκτρονικές συσκευές τις απογευματινές και βραδινές ώρες σχετίζεται με εξασθένιση της ποιότητας του σπέρματος.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα σπέρματος από 116 άνδρες 21-59 ετών, οι οποίοι εκείνη την περίοδο υποβάλλονταν σε τεστ γονιμότητας. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις συνήθειες ύπνου και τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών.

Η συγκέντρωση και η κινητικότητα του σπέρματος, δηλαδή η ικανότητα των σπερματοζωαρίων να «κολυμπούν» σωστά», ήταν χαμηλότερες και το ποσοστό των ακινητοποιημένων σπερματοζωαρίων που δεν ήταν ικανά να κολυμπήσουν ήταν υψηλότερα στους άνδρες που ανέφεραν ότι κάνουν χρήση του smartphone και του τάμπλετ τους τη νύχτα.

«Η χρήση smartphone και τάμπλετ το απόγευμα και το βράδυ σχετίστηκε με εξασθένιση της ποιότητας του σπέρματος. Επιπλέον, η χρήση smartphone το απόγευμα, η χρήση τάμπλετ το βράδυ και η παρακολούθηση τηλεόρασης το απόγευμα, σχετίστηκαν με εξασθένιση της συγκέντρωσης σπέρματος. Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που αναφέρει τέτοια είδη συσχετισμών ανάμεσα στην ποιότητα του σπέρματος και τον χρόνο έκθεσης στο φως μικρού μήκους κύματος που εκπέμπουν οι ψηφιακές συσκευές και κυρίως τα smartphone και τα τάμπλετ τις απογευματινές και βραδινές ώρες», αναφέρει ο επικεφαλής ερευνητής, Amit Green, από το Ινστιτούτο Ύπνου και Κόπωσης του Ιατρικού Κέντρου Assuta στο Ισραήλ.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης συσχετισμό ανάμεσα στη μεγαλύτερη διάρκεια ύπνου και το υψηλότερο σύνολο σπέρματος και μεγαλύτερη προοδευτική κινητικότητα. Αντιθέτως, ο λιγότερος ύπνος σχετίστηκε με χειρότερη ποιότητα σπέρματος.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Sleep.

Διαβάστε επίσης:

Ξηροί καρποί: Η ποσότητα που βελτιώνει τις σεξουαλικές επιδόσεις των ανδρών

Οι ντομάτες βελτιώνουν το σπέρμα και ενισχύουν την ανδρική γονιμότητα (έρευνα)

Δυτική διατροφή: Πώς επηρεάζει το σπέρμα