ΥΓΕΙΑ

Αγχώδης διαταραχή & φλεγμονή στο θυρεοειδή: Πώς συνδέονται

Οι ασθενείς με αυτοάνοση φλεγμονή στον θυρεοειδή αδένα μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης αγχώδους διαταραχής, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ενδοκρινολογίας.

Αγχώδης διαταραχή & φλεγμονή στο θυρεοειδή: Πώς συνδέονται

Ο θυρεοειδής αδένας παράγει θυροξίνη (Τ4) και τριιωδοθυρονίνη (Τ3), ορμόνες απαραίτητες για τη ρύθμιση της λειτουργίας της καρδιάς, των μυών και της πέψης, την ανάπτυξη του εγκεφάλου και την οστική υγεία. Η αυτοάνοση φλεγμονή στον θυρεοειδή συμβαίνει όταν το σώμα παράγει λανθασμένα αντισώματα που επιτίθενται στον αδένα και προκαλούν βλάβες.

Πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ότι οι αγχώδεις διαταραχές μπορεί να σχετίζονται με τη δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, επομένως είναι σημαντικό για τους επιστήμονες να κατανοήσουν πώς αυτό μπορεί να συμβάλλει στο άγχος, ώστε οι ασθενείς να αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά.

Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι με έντονο άγχος μπορεί να έχουν φλεγμονή στον θυρεοειδή τους, η οποία μπορεί να μειωθεί με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η λειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αγχώδους διαταραχής και ότι η φλεγμονή του αδένα αυτού θα πρέπει να διερευνηθεί ως υποκείμενος παράγοντας για ψυχικές διαταραχές, όπως το άγχος.

Η Δρ. Juliya Onofriichuk από το Νοσοκομείο Kyiv City διερεύνησε τη θυρεοειδική λειτουργία 29 ανδρών (μέσης ηλικίας 33,9 ετών) και 27 γυναικών (μέσης ηλικίας 31,7 ετών) με διαγνωσμένο άγχος, οι οποίοι βίωναν κρίσεις πανικού. Η λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα αξιολογήθηκε μέσω υπερήχων, ενώ μετρήθηκαν και τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών.

Η μελέτη έδειξε ότι οι ασθενείς με άγχος παρουσίασαν σημάδια φλεγμονής στον θυρεοειδή αδένα, χωρίς, ωστόσο, να έχει επηρεαστεί η λειτουργία του, με τα επίπεδα των σχετικών ορμονών να βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα, αν και ελαφρώς αυξημένα. Επίσης, αποδείχθηκαν θετικοί σε αντισώματα έναντι του θυρεοειδούς. Η θεραπεία των 14 ημερών με ιβουπροφαίνη και θυροξίνη μείωσε τη θυρεοειδική φλεγμονή, ομαλοποίησε τα επίπεδα ορμονών και μείωσε τα ποσοστά άγχους.

«Τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν ότι το ενδοκρινικό σύστημα μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο στο άγχος, γι’αυτό οι γιατροί θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τον θυρεοειδή αδένα, καθώς και το υπόλοιπο ενδοκρινικό και νευρικό σύστημα όταν εξετάζουν ασθενείς με άγχος», εξηγεί η Δρ. Onofriichuk.

Διαβάστε επίσης:

Άγχος: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών λοιμώξεων

Η αμφίδρομη σχέση ημικρανίας και κατάθλιψης

Θυρεοειδής: Εννέα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε