ΥΓΕΙΑ

Λίπος στη κοιλιά vs. λίπος στους γοφούς: Ποιο μειώνει & ποιο αυξάνει το προσδόκιμο ζωής και πόσο

Το λίπος που έχει συγκεντρωθεί γύρω από την κοιλιά, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από διάφορες αιτίες, άσχετα με το πόσα περιττά κιλά έχει κανείς συνολικά, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Λίπος στη κοιλιά vs. λίπος στους γοφούς: Ποιο μειώνει & ποιο αυξάνει το προσδόκιμο ζωής και πόσο

Είναι ήδη γνωστό ότι τα παραπανίσια κιλά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια, ορισμένες μορφές καρκίνου, νεφρική νόσο, νευρολογικές διαταραχές κ.α.

Έρευνες έχουν βρει επίσης ότι το κεντρικό πάχος αυξάνει περισσότερο τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από ό,τι η γενική παχυσαρκία, κάτι που επιβεβαιώνεται από τη νέα έρευνα.

Η νέα διαθνής επιστημονική μελέτη ερευνητών από τον Καναδά και το Ιράν, με επικεφαλής επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τορόντο, αξιολόγησε (μετα-ανάλυση) τα ευρήματα 72 έως τώρα ερευνών, που αφορούσαν συνολικά περισσότερα από δυόμισι εκατομμύρια άτομα, τα οποία παρακολουθήθηκαν για διάστημα τριών έως 24 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι σχεδόν όλοι οι δείκτες κεντρικής (κοιλιακής) παχυσαρκίας, όπως η περιφέρεια της μέσης, η αναλογία μέσης προς γοφούς, η αναλογία μέσης προς ύψος, η αναλογία μέσης προς μηρούς κ.α., σχετίζονταν με μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Η έρευνα δείχνει ότι η μέτρηση του κεντρικού λίπους αποτελεί πιθανότατα έναν πιο αξιόπιστο δείκτη κινδύνου από ό,τι γενικά το αυξημένο πάχος. Συνεπώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με το δείκτη μάζας σώματος, ο οποίος δεν διακρίνει ανάμεσα στο λίπος και στους μυς ενός ανθρώπου, όταν υπολογίζει το βάρος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το πάχος στους γοφούς και στους μηρούς σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου.

Για παράδειγμα, για κάθε αύξηση δέκα εκατοστών στην περιφέρεια της μέσης, ο κίνδυνος θανάτου αυξάνεται κατά 11%. Από την άλλη, για κάθε αύξηση δέκα εκατοστών στην περιφέρεια (περίμετρο) των γοφών, ο κίνδυνος θανάτου είναι μειωμένος κατά 10%, ενώ για κάθε αύξηση πέντε εκατοστών στην περιφέρεια των μηρών, ο κίνδυνος θανάτου μειώνεται κατά 18%. Οι σχέσεις αυτές ισχύουν ανεξάρτητα με το πόσος είναι ο δείκτης μάζας σώματος, δηλαδή τη γενική παχυσαρκία ενός ατόμου.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal.

Διαβάστε επίσης:

Κοιλιακός τύπος παχυσαρκίας: Ποιες παθήσεις υποδεικνύει (εικόνες)

Κοιλιακό λίπος: Ποιος ο ρόλος του στην εμφάνιση του καρκίνου

Λίπος στην κοιλιά: Γιατί είναι πιο επικίνδυνο από το λίπος στο υπόλοιπο σώμα