ΥΓΕΙΑ

Νευρολογικές διαταραχές: Πόσο & για ποιες αυξάνει τον κίνδυνο η ατμοσφαιρική ρύπανση

Καθώς ο αέρας που αναπνέουμε μολύνεται όλο και περισσότερο, αυξάνονται οι πιθανότητες σοβαρών νευρολογικών διαταραχών, όπως η νόσος του Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Νευρολογικές διαταραχές: Πόσο & για ποιες αυξάνει τον κίνδυνο η ατμοσφαιρική ρύπανση

Η μακροχρόνια μελέτη σε περισσότερους από 63 εκατομμύρια ηλικιωμένους Αμερικανούς δεν απέδειξε σχέση αιτίας-αποτελέσματος, έδειξε όμως ισχυρή σύνδεση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των εγκεφαλικών διαταραχών.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η σύνδεση παρατηρήθηκε ακόμη και σε επίπεδα ρύπανσης που θεωρούνται ασφαλή από την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος.

«Η μελέτη μας βασίζεται σε στοιχεία που δείχνουν ότι οι μακροπρόθεσμες εκθέσεις σε αερολύματα με μικρή διάμετρο (PM2.5) συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο επιδείνωσης της νευρολογικής υγείας, ακόμη και σε συγκεντρώσεις πολύ κάτω από τα ισχύοντα εθνικά πρότυπα», δήλωσε ο ερευνητής Xiao Wu, διδακτορικός φοιτητής στη βιοστατιστική στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στη Βοστώνη.

Ο Wu και οι συνεργάτες του εξέτασαν δεδομένα σχετικά με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία από το 2000 έως το 2016 για περισσότερους από 63 εκατομμύρια ασθενείς. Συνέδεσαν τα στοιχεία με τις εκτιμώμενες συγκεντρώσεις PM2,5 μέσω του ταχυδρομικού κώδικα της περιοχής που ζούσε κάθε ασθενής.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για κάθε αύξηση 5 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο στις ετήσιες συγκεντρώσεις PM2,5, υπήρχε 13% μεγαλύτερος κίνδυνος εισαγωγής στο νοσοκομείο για νόσο του Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας.

Οι γυναίκες, οι λευκοί και οι κάτοικοι των αστικών κέντρων ήταν ιδιαίτερα ευάλωτοι, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ο κίνδυνος Πάρκινσον ήταν υψηλότερος για τους ηλικιωμένους που ζούσαν στα βορειοανατολικά, ενώ όσοι ζούσαν στα δυτικά κινδύνευαν περισσότερο από Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας.

Το συμπέρασμα των ειδικών είναι ότι τα ισχύοντα όρια ατμοσφαιρικής ρύπανσης δεν προστατεύουν αρκετά τον γηράσκοντα αμερικανικό πληθυσμό και ότι πρέπει να θεσπιστούν αυστηρότερα όρια και πολιτικές που συμβάλλουν στην περαιτέρω μείωση των συγκεντρώσεων επικίνδυνων αερολυμάτων και βελτιώνουν συνολικά την ποιότητα του αέρα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση The Lancet Planetary Health.

Διαβάστε επίσης:

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Για ποιους & πόσο αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Καρδιομεταβολικά νοσήματα: Ο κίνδυνος από την ατμοσφαιρική ρύπανση

Υψηλή αρτηριακή πίεση: Η επίδραση της άσκησης και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης