ΥΓΕΙΑ

Υψηλή αρτηριακή πίεση: Η επίδραση της άσκησης και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, ακόμη και αν ζείτε σε περιοχή με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Υψηλή αρτηριακή πίεση: Η επίδραση της άσκησης και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Η νέα μελέτη συμπεριέλαβε πάνω από 140.000 ενήλικες στην Ταϊβάν χωρίς υψηλή αρτηριακή πίεση, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για πέντε χρόνια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι ήταν πολύ δραστήριοι και εκτέθηκαν σε χαμηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης αντιμετώπιζαν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης, ενώ οι μη δραστήριοι που εκτέθηκαν σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης κινδύνευαν περισσότερο.

«Η παρατεταμένη υπαίθρια άσκηση στις αστικές περιοχές αυξάνει την πρόσληψη ατμοσφαιρικών ρύπων, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει τις ούτως ή άλλως επιβλαβείς συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Xiang Qian Lao, καθηγητής δημόσιας υγείας και πρωτοβάθμιας φροντίδας στο Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα της έκθεσης στα αιωρούμενα μικροσωματίδια τα οποία προέρχονται από ορυκτά καύσιμα και απαντώνται σε διάφορα μεγέθη. Τα PM2.5 είναι περίπου 30 φορές μικρότερα από το πάχος μιας ανθρώπινης τρίχας και όταν οι άνθρωποι τα εισπνέουν, μπορούν να φτάσουν βαθιά στους πνεύμονες.

Κάθε αύξηση στα επίπεδο PM2,5 συσχετίστηκε με αύξηση κατά 38% του κινδύνου υψηλής αρτηριακής πίεσης. Αλλά κάθε αύξηση της σωματικής δραστηριότητας μείωσε τον κίνδυνο κατά 6%.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτό υποδεικνύει ότι η μείωση της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση είναι πιο αποτελεσματική για την πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Ανεξάρτητα όμως από τα επίπεδα ρύπανσης, τα οφέλη της τακτικής σωματικής δραστηριότητας παρέμειναν.

Τα άτομα που έκαναν μέτρια άσκηση είχαν 4% χαμηλότερο κίνδυνο από εκείνους που δεν ασκούνταν και όσοι έκαναν έντονη άσκηση είχαν 13% χαμηλότερο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης από τα σωματικά αδρανή άτομα.

Η σχέση κινδύνου-οφέλους μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της σωματικής άσκησης είναι σημαντική επειδή πάνω από το 91% των ανθρώπων παγκοσμίως ζουν σε περιοχές όπου η ποιότητα του αέρα δεν πληροί τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Αν και διαπιστώθηκε ότι τα υψηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με χαμηλότερη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέονται με μικρότερο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, η σωματική δραστηριότητα συνέχισε να έχει προστατευτική επίδραση, ακόμη και όταν οι άνθρωποι εκτέθηκαν σε υψηλά επίπεδα ρύπανσης, είπε ο Lao.

Το μήνυμα είναι ότι η σωματική δραστηριότητα, ακόμη και σε περιβάλλον με ατμοσφαιρική ρύπανση, αποτελεί σημαντική στρατηγική πρόληψης της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Circulation.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Η τροφή που αντιστρέφει τη βλάβη που προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση στον εγκέφαλο

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο πολλαπλής σκλήρυνσης (έρευνα)

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας, Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον