ΥΓΕΙΑ

Τι ώρα πρέπει να τρώτε πρωινό για να αποφύγετε τον διαβήτη

Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας και όσο νωρίτερα καταναλώνεται, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος να εμφανίσει κάποιος διαβήτη.

Τι ώρα πρέπει να τρώτε πρωινό για να αποφύγετε τον διαβήτη

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, οι άνθρωποι που αρχίζουν το φαγητό πριν τις 8:30 το πρωί, έχουν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους και μεγαλύτερη αντοχή στην ινσουλίνη, πράγμα που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ Μάριαμ Άλι του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, ανέλυσαν στοιχεία για 10.575 άτομα, που χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες ανάλογα με το συνολικό χρόνο μέσα στη μέρα που έτρωγαν (από το πρωινό έως το βραδινό): λιγότερο από δέκα ώρες, 10 έως 13 και περισσότερες από 13. Επίσης δημιουργήθηκαν έξι υποκατηγορίες ανάλογα με το αν κάποιος ξεκινούσε να τρώει πριν ή μετά τις 08:30 το πρωί.

«Βρήκαμε ότι όσοι αρχίζουν να τρώνε νωρίτερα στη διάρκεια της μέρας, έχουν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους και μικρότερη ινσουλινοαντίσταση, άσχετα με το αν περιορίζουν το εύρος της λήψης τροφής σε λιγότερες από 10 ώρες ή "απλώνουν" το φαγητό τους σε πάνω από 13 ώρες καθημερινά», δήλωσε η δρ Άλι.

Η αντίσταση/αντοχή στην ινσουλίνη συμβαίνει όταν το σώμα δεν ανταποκρίνεται εξίσου καλά στην παραγόμενη από το πάγκρεας ορμόνη και η γλυκόζη δυσκολεύεται να εισέλθει στα κύτταρα για να μεταβολισθεί, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος διαβήτη.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο διαδικτυακό ετήσιο συνέδριο της αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας.

Διαβάστε επίσης:

Αυγά: Σε ποια ποσότητα και πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη

Διαβήτης: Πόσο και για ποιους αυξάνει τον κίνδυνο κατάγματος

Διαβήτης: Ποιες ασκήσεις βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη