ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: Οι σοβαροί κίνδυνοι από την αρρύθμιστη υψηλή πίεση (εικόνες)

Η 17η Μαΐου έχει καθιερωθεί από το 2005 ως Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ένωσης κατά της Υπέρτασης (WHL).

Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: Οι σοβαροί κίνδυνοι από την αρρύθμιστη υψηλή πίεση (εικόνες)

Σκοπός της ημέρας αυτής είναι να προβάλει το πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουν όλοι αν πάσχουν από υπέρταση και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες προκειμένου να λαμβάνουν μέτρα πρόληψης και έγκαιρη διάγνωση και να την ελέγχουν αποτελεσματικά, ώστε να αποφεύγουν τις επιπλοκές της.

Οι κίνδυνοι από την αδιάγνωστη και αρρύθμιστη υπέρταση

Η υπέρταση χαρακτηρίζεται συχνά ως «σιωπηλός δολοφόνος», καθώς δεν προκαλεί εμφανή σημάδια και συμπτώματα που θα μας κινητοποιήσουν να την αντιμετωπίσουμε και έτσι μπορεί να προκαλεί σταδιακά σοβαρές βλάβες σε διάφορα όργανα του σώματος.

Όταν δεν ρυθμίζεται, η ανεβασμένη αρτηριακή πίεση οδηγεί στην αναπηρία, στην κακή ποιότητα ζωής ή ακόμη και στον θάνατο. Υπολογίζεται ότι περίπου το 50% των ανθρώπων με αρρύθμιστη υπέρταση χάνουν τη ζωή τους λόγω καρδιοπάθειας που προκλήθηκε από διαταραχές της κυκλοφορίας του αίματος (ισχαιμική καρδιοπάθεια), ενώ ένα επιπλέον 33% χάνουν τη ζωή τους λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου.

Δείτε αναλυτικά τις κυριότερες επιπλοκές της αρρύθμιστης υπέρτασης:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ