Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη γυναικεία ακράτεια

Γυναικεία ακράτεια: Ένα πρόβλημα που μπορεί να επηρεάσει γυναίκες κάθε ηλικίας αλλά -κυρίως- επηρεάζει γυναίκες που έχουν πατήσει την πέμπτη δεκαετία της ζωής τους και αφορά στην ακούσια αποβολή ούρων. Η ένταση του προβλήματος, μπορεί να αφορά σε μικρή απώλεια ούρων ή και μεγαλύτερη, ανεξέλεγκτη ροή.

Είναι ένα πρόβλημα αρκετά ενοχλητικό και φέρει μαζί του ένα δυσάρεστο στίγμα, ενώ δεν θα έπρεπε. Πρόκειται για κάτι απόλυτα φυσιολογικό, που οφείλεται σε αναπόφευκτους παράγοντες και μπορεί να αντιμετωπιστεί.

akrateia2

Σε τι οφείλεται η γυναικεία ακράτεια;

Αρχικά, να επαναλάβουμε ότι δεν είναι συνέπεια ή σημάδι του γήρατος. Γυναίκες κάθε ηλικίας μπορεί να εμφανίσουν ακράτεια και αυτό συμβαίνει γιατί η ακράτεια οφείλεται σε ορμονικές ή ανατομικές αλλαγές, αλλά και σε υποκείμενα νοσήματα.

Για παράδειγμα, μία ουρολοίμωξη μπορεί να έχει ως συνέπειά της την προσωρινή ακράτεια. Ομοίως, μία γυναίκα μπορεί να παρουσιάσει ακράτεια μετά τον τοκετό ή κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ακράτειας;

Τα συμπτώματα που συνοδεύουν τη γυναικεία ακράτεια είναι αρκετά και διαφέρουν ανά περίπτωση. Μπορούν να εμφανιστούν μεμονωμένα ή και συνδυαστικά και τα σημαντικότερα είναι τα εξής:

  • Αδυναμία συγκράτησης των ούρων πριν καταφέρει η γυναίκα να φτάσει στην τουαλέτα
  • Απώλεια ούρων με την άσκηση ή με απλές κινήσεις
  • Απώλεια ούρων με το φτέρνισμα, το βήχα ή το γέλιο
  • Μόνιμη αίσθηση υγρασίας ακόμα και χωρίς απώλεια ούρων
  • Μόνιμη αίσθηση γεμάτης κύστης

Ποια είναι τα είδη ακράτειας;

Υπάρχουν τέσσερις μορφές γυναικείας ακράτειας και έχουν τα αντίστοιχα συμπτώματα, όπως αναφέρθηκαν πιο πάνω.

akrateia3

Ακράτεια ούρων από προσπάθεια. Τα συμπτώματά της είναι η πίεση που μπορεί να ασκηθεί στην κοιλιά εξαιτίας του γέλιου, του φτερνίσματος, του βήχα, της άσκησης ή το σήκωμα βάρους. Αυτή είναι και η συχνότερη μορφή γυναικείας ακράτειας και αυτή από την οποία υποφέρουν γυναίκες –ως επί το πλείστον- σε μικρότερες ηλικίες.

Ακράτεια ούρων επιτακτικού τύπου. Είναι το αιφνίδιο αίσθημα ανάγκης για ούρηση και ακολουθείται από απώλεια ούρων, πριν προλάβει η γυναίκα να φτάσει στην τουαλέτα.
Ακράτεια μικτού τύπου. Είναι η συνύπαρξη τόσο της ακράτειας από προσπάθεια όσο και της ακράτειας επιτακτικού τύπου.

Ακράτεια ούρων από υπερπλήρωση. Είναι η ακράτεια που προκαλείται όταν η ποσότητα των ούρων που παράγονται, υπερβαίνει την ικανότητα της ουροδόχου κύστης να τα συγκρατεί.

akrateia4

Το στίγμα

Κάθε είδος ακράτειας, μαζί με τα συμπτώματα που τη συνοδεύουν, φέρει ένα στίγμα που οδηγεί τις γυναίκες σε λάθος επιλογές και απόκρυψη του προβλήματος, αμηχανία στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή, ενδεχομένως και σε κατάθλιψη.

Ωστόσο, 1 στις 2 γυναίκες θα εμφανίσει κάποια μορφή ακράτειας ούρων στη διάρκεια της ζωής της και η συντριπτική πλειονότητα, θα περιμένει πολύ μέχρι να αναζητήσει λύση στο πρόβλημα, συζητώντας με τον γιατρό της.

Η αίσθηση ντροπής είναι εκείνη που λειτουργεί σαν ανασταλτικός παράγοντας για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος που δεν θα έπρεπε να είναι taboo, κυρίως ενώ υπάρχουν πρακτικές λύσεις.

Οι λύσεις

Εκτός από τις επεμβατικές μεθόδους, τις οποίες μία γυναίκα θα συζητήσει με τον θεράποντα ιατρό της, υπάρχουν πρακτικές, καθημερινές λύσεις για κάθε γυναίκα, και κάθε ένταση ακράτειας.

akrateia5

Η γυναίκες, εδώ και πολλά χρόνια, έχουν έναν πανίσχυρο σύμμαχο ενάντια στην ακράτεια, το στίγμα που φέρει και τις άβολες καταστάσεις που προκαλεί: Την ΤΕΝΑ. Την εταιρία που παρέχει τις πιο ολοκληρωμένες λύσεις, διαθέτοντας σερβιετάκια για αδυναμία κύστης σε πολλά μεγέθη και επίπεδα απορροφητικότητας.

Η νεότερη προσθήκη στην γκάμα της, μάλιστα, έχει γίνει η αγαπημένη, καθημερινή συνήθεια δεκάδων γυναικών, και δεν είναι άλλη από τα σερβιετάκια TENA lights. Δεν πρόκειται όμως για απλά σερβιετάκια καθημερινής χρήσης.

akrateia6

Τα σερβιετάκια που προορίζονται για την ακράτεια, διαφέρουν από τα κοινά σερβιετάκια που αφορούν στην έμμηνο ρύση. Χρειάζεται να έχουν διαφορετική απορροφητικότητα, άλλα υλικά και να σέβονται την επιδερμίδα καθώς τα ούρα είναι ερεθιστικός παράγοντας.

Τα σερβιετάκια υψηλής απόδοσης TENA lights, απορροφούν αποτελεσματικά τα ούρα, διανέμοντας και κλειδώνοντάς τα στον πυρήνα τους. Το αποτέλεσμα είναι αίσθηση απόλυτης στεγνότητας και μηδενικές οσμές.

akrateia7

Μάλιστα, καθώς κάθε είδος ακράτειας έχει τη δική του ένταση, δεν γίνεται ένα σερβιετάκι να μπορέσει να εξυπηρετήσει όλες τις διαφορετικές ανάγκες των γυναικών. Γι’ αυτό η σειρά TENA lights περιλαμβάνει σερβιετάκια για τη γυναικεία ακράτεια, σε διαφορετικά μεγέθη και απορροφητικότητες. Ακόμα, το πάχος τους δεν ξεπερνά τα 3mm και το μικρότερο μέγεθος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και με εσώρουχο μορφής string.

akrateia8

Τέλος, καθώς η ευαίσθητη περιοχή, δεν έχει αυτή την ονομασία τυχαία, η ΤΕΝΑ έχει φροντίσει έτσι ώστε, τα TENA lights να είναι δερματολογικά ελεγμένα ενώ παράλληλα έχει αποβάλλει από τη σύνθεσή τους τα αρώματα και τις χρωστικές, ώστε να προστατεύουν την επιδερμίδα της ευαίσθητης περιοχής από ερεθισμούς και δυσφορία.

Η ΤΕΝΑ όμως δεν προστατεύει μόνο την επιδερμίδα μας αλλά και το περιβάλλον! Οι συσκευασίες των νέων TENA lights είναι κατασκευασμένες από 100% ανανεώσιμες ίνες και δεν περιλαμβάνουν κανένα πλαστικό στοιχείο.



Όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι, χάρη στην ΤΕΝΑ και τα νέα σερβιετάκια, υψηλής απόδοσης TENA lights, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για τίποτα, ούτε και να αφήνουμε την ακράτεια να ορίζει την καθημερινότητα ή τις δραστηριότητές μας. Μπορούμε να γελούμε ελεύθερα και να αποβάλλουμε το άγχος, αφού έχουμε λύσεις φιλικές προς το δέρμα, με την προστασία και την υπογραφή της ΤΕΝΑ.