ΥΓΕΙΑ

Κυστική ίνωση: Τι πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή των πασχόντων (εικόνες)

Η κυστική ίνωση είναι μία σύνθετη γενετική ασθένεια που προκαλεί σοβαρά προβλήματα στο αναπνευστικό και πεπτικό σύστημα.

Κυστική ίνωση: Τι πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή των πασχόντων (εικόνες)

Πρόκειται για χρόνια ασθένεια που προκαλείται από έναν αριθμό μεταλλάξεων σε γονίδιο που ρυθμίζει την αγωγιμότητα των κυτταρικών μεμβρανών.

Η προσεκτική διατροφή είναι πολύ σημαντική για τα άτομα με κυστική ίνωση, καθώς μπορεί να εκδηλώσουν προβλήματα με την πέψη του λίπους των τροφίμων, την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών αλλά και με την όρεξή τους.

Επειδή η πάθηση χαρακτηρίζεται από τη συσσώρευση παχύρρευστων και αφυδατωμένων εκκρίσεων σε διάφορα όργανα, χρειάζονται περισσότερη ενέργεια (θερμίδες) από τον μέσο άνθρωπο για να αναπνέουν σωστά, να καταπολεμούν αποτελεσματικά τις λοιμώξεις του αναπνευστικού και να αντιμετωπίζουν την φτωχή πέψη.

Οι ενεργειακές ανάγκες ενός ανθρώπου με κυστική ίνωση είναι έως και διπλάσιες από αυτές ενός υγιούς ατόμου της ίδιας ηλικίας.

Πρέπει επίσης να πίνουν άφθονα υγρά (κυρίως νερό) για να αποφεύγουν την αφυδάτωση, ενώ οι περισσότεροι (το 85-90%) χρειάζονται και συμπληρώματα ενζύμων, διότι έχουν βλάβες στο πάγκρεας και τα ένζυμα που αυτό παράγει δεν μπορούν να επιτελέσουν τη λειτουργία τους.

Γενικά, οι ασθενείς πρέπει να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή και να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα εξής: