ΥΓΕΙΑ

Ύπνος και απώλεια βάρους: Πόσο παραπάνω πρέπει να κοιμάστε για να αδυνατίσετε

Η αύξηση της διάρκειας του ύπνου αποτελεί έναν εύκολο τρόπο για την απώλεια των περιττών κιλών.

Ύπνος και απώλεια βάρους: Πόσο παραπάνω πρέπει να κοιμάστε για να αδυνατίσετε

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, που εξέτασαν την αλληλεπίδραση του ύπνου με την παχυσαρκία.

Στην κλινική δοκιμή συμμετείχαν 80 νέοι, υπέρβαροι ενήλικες που συνήθως κοιμόντουσαν λιγότερες από 6,5 ώρες τη νύχτα.

Διαπιστώθηκε ότι προσθέτοντας 1,2 ώρες ύπνου τη νύχτα, μείωσαν κατά 270 θερμίδες τον συνολικό ημερήσιο αριθμό θερμίδων. Ο αριθμός αυτός ισοδυναμεί με τρία σοκολατένια μπισκότα ή απώλεια 26 κιλών σε διάστημα τριών ετών, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Jama Internal Medicineέδειξε ότι ο περισσότερος ύπνος μείωσε τη συνολική πρόσληψη κατά 270 θερμίδες την ημέρα, με μερικούς ανθρώπους να καταναλώνουν 500 λιγότερες θερμίδες.

Η Δρ Έσρα Τασάλι από το κέντρο ύπνου του Πανεπιστημίου του Σικάγο, είπε ότι η μελέτη δεν είχε σκοπό να εξετάσει την απώλεια βάρους.

«Ακόμα όμως και μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες, έχουμε ποσοτικοποιήσει στοιχεία που δείχνουν μείωση της πρόσληψης θερμίδων και αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο – η θερμιδική πρόσληψη είναι μικρότερη από τις θερμίδες που καίγονται», είπε.

«Εάν οι υγιεινές συνήθειες ύπνου διατηρηθούν για μεγαλύτερη διάρκεια, αυτό θα οδηγήσει σε κλινικά σημαντική απώλεια βάρους με την πάροδο του χρόνου» πρόσθεσε.

Η Δρ Τασάλι τόνισε επίσης ότι ο περιορισμός της χρήσης συσκευών, όπως τα κινητά τηλέφωνα πριν τον ύπνο, βοήθησε τους ανθρώπους να κοιμούνται περισσότερο.