«Karkinaki»: Οφείλουμε στα παιδιά που νόσησαν με καρκίνο να έχουν τη ζωή που τους αξίζει

«Ο ρόλος της οικογένειας είναι πάρα πολύ σημαντικός στην υποστήριξη του παιδιού και του εφήβου που νοσεί με καρκίνο. Οι γονείς του είναι αυτοί που μένουν με το άρρωστο παιδί 24 ώρες το 24ωρο, από την ημέρα της διάγνωσης μέχρι να τελειώσει αυτή η περιπέτεια. Ο ρόλος είναι σημαντικός και διακριτός, καθώς οι γονείς έχουν συγκεκριμένους ρόλους, αφού πέρα από τη φροντίδα του παιδιού, καλούνται να αποφασίσουν και για τη θεραπεία του και κάθε φορά να υπογράψουν τα αντίστοιχα πρωτόκολλα και να παρακολουθούν όλη την εξέλιξη», επεσήμανε η Μένια Κουκουγιάννη.

Η ίδια, με αφορμή και τη δική της προσωπική εμπειρία, αναφέρθηκε στο τι μπορούν να κάνουν οι γονείς παιδιών με καρκίνο, όταν αισθανθούν πως χρειάζονται στήριξη, υπογραμμίζοντας πως το πρώτο και βασικό που οφείλουν στους εαυτούς τους, είναι να μιλήσουν και να εξωτερικεύσουν το γεγονός πως χρειάζονται βοήθεια και πως δεν αντέχουν άλλο.

«Οι γονείς των παιδιών με καρκίνο, πολλές φορές χρειαζόμαστε στήριξη, καθώς αισθανόμαστε πως δεν αντέχουμε. Πρέπει να το πούμε και να ζητήσουμε βοήθεια, να πούμε ότι δεν αντέχουμε άλλο, ότι δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε αυτό», είπε, τονίζοντας πως πολλές φορές η ψυχολογική κατάσταση των γονέων -τόσο κατά τη διάρκεια της θεραπείας του παιδιού, όσο και μετά την επιτυχή έκβαση της εκάστοτε περίπτωσης- μοιάζει με πολυτέλεια, μπροστά σε όλο αυτό που βίωσαν. Ωστόσο, είναι σαφές πως δεν πρόκειται για πολυτέλεια, αλλά για μία συναισθηματική κατάσταση που χρειάζεται να αντιμετωπιστεί, για να μην αφήσει ένα ακόμη βαθύτερο τραύμα, όπως μας εξήγησε η Συνιδρύτρια και Διευθύντρια της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, το «Karkinaki».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη: