ΥΓΕΙΑ

Οι ασκήσεις και οι δραστηριότητες που πρέπει να δοκιμάσετε εάν έχετε σκλήρυνση κατά πλάκας

Εάν πάσχετε από σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ), μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι, αδύναμοι ή με μειωμένη ενέργεια και η άσκηση μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα που έχετε στο μυαλό σας.

Οι ασκήσεις και οι δραστηριότητες που πρέπει να δοκιμάσετε εάν έχετε σκλήρυνση κατά πλάκας

Η άσκηση προσφέρει πολλά οφέλη για τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της δύναμης, της ισορροπίας της μυϊκής δυσκαμψίας και τον έλεγχο του εντέρου και της ουροδόχου κύστης. Μπορεί επίσης να μειώσει τη σπαστικότητα της ΣΚΠ και μπορεί να βελτιώσει ή να καθυστερήσει τη γνωστική εξασθένηση.

Το κλειδί είναι να ξεκινήσετε να χτίζετε τη φυσική σας κατάσταση σταδιακά. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας προτού ξεκινήσετε να ασκήστε για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα εξαντλήσετε τον εαυτό σας. Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε έναν φυσιοθεραπευτή εάν θέλετε βοήθεια για την επιλογή των κατάλληλων ασκήσεων ή αθλητικών δραστηριοτήτων που εναρμονίζονται με την κατάστασή σας.

Να θυμάστε ότι οι ασκήσεις δεν χρειάζεται να πραγματοποιούνται σε γυμναστήριο. Δραστηριότητες όπως η κηπουρική και οι δουλειές του σπιτιού, συνθέτουν ένα αυξημένο επίπεδο δραστηριότητας που βοηθούν το σώμα αλλά και την ψυχική διάθεση. Αν έχετε αντοχή και το συστήνει και ο θεράπων γιατρός σας ορισμένες άλλες δραστηριότητες και ασκήσεις θα σας βοηθήσουν να δυναμώσετε το σώμα σας προκειμένου να διαχειριστείτε καλύτερα την σκλήρυνση κατά πλάκας.

Περπάτημα

Πολλά άτομα με ΣΚΠ έχουν διαταραχές στο βάδισμα ή δυσκολία στο περπάτημα λόγω αστάθειας. Το τακτικό περπάτημα σας προσφέρει μια ελαφριά προπόνηση που βοηθά στη διατήρηση της αίσθησης της ισορροπίας σας. Συνεχίστε να περπατάτε όσο περισσότερο μπορείτε, ακόμα κι αν είναι μόνο για μικρή απόσταση. Ζητήστε τη βοήθεια ενός φίλου ή ενός μέλους της οικογένειάς σας για ασφάλεια εάν φοβάστε να πέσετε. Το περπάτημα σε διάδρομο είναι μια άλλη επιλογή, καθώς μπορείτε να ρυθμίσετε την ταχύτητα και την ένταση, ενώ προσφέρει ασφάλεια καθώς είναι ευκολότερο να κρατηθείτε ενώ ασκήστε.

Διατάσεις

Οι διατάσεις είναι καλές για όλους. Όχι μόνο σας βοηθούν να προετοιμαστείτε και να αναρρώσετε από την άσκηση, αλλά συμβάλουν επίσης στη διατήρηση της ευκινησίας που διευκολύνει την κίνηση και μειώνει την πιθανότητα τραυματισμού. Εάν έχετε σκλήρυνση κατά πλάκας, το τέντωμα βοηθά επίσης στην καταπολέμηση της μυϊκής δυσκαμψίας. Δοκιμάστε περιοχές διατάσεων όπως οι γάμπες και οι οπίσθιοι μηριαίοι.

Άσκηση μέσα στην πισίνα

Είτε πρόκειται για κολύμπι είτε για αερόμπικ στο νερό, η άσκηση στη πισίνα εξαλείφει τον κίνδυνο πτώσης λόγω της ανισορροπίας. Εκτός από την πρόληψη των πτώσεων και την παροχή υποστήριξης, το νερό μειώνει επίσης την πίεση στους μύες και τις αρθρώσεις σας που μπορεί να προκαλέσουν οι δραστηριότητες εκτός νερού. Ξεκινήστε με ένα μάθημα αρχαρίων και προχωρήστε με τον δικό σας ρυθμό.

Άσκηση ισορροπίας

Η ισορροπία σας επηρεάζεται όταν έχετε σκλήρυνση κατά πλάκας, επομένως αφιερώστε λίγο από τον χρόνο άσκησής σας για να την καλυτερεύσετε.

Δοκιμάστε δραστηριότητες όπως το να στέκεστε στο ένα πόδι για να εξασκήσετε την ισορροπία σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε έναν τοίχο ή μια καρέκλα να κρατάτε εάν χρειάζεστε υποστήριξη και προσπαθήστε να κλείσετε τα μάτια σας για να αυξήσετε το επίπεδο πρόκλησης.

Προπόνηση ενδυνάμωσης

Η μυϊκή αδυναμία και η κόπωση είναι μέρος της σκλήρυνσης κατά πλάκας που μπορείτε να αποτρέψετε με προπόνηση αύξησης της δύναμής σας. Δοκιμάστε δραστηριότητες όπως step-ups ή squats, χρησιμοποιώντας μια καρέκλα ή κιγκλίδωμα για ισορροπία. Χρησιμοποιήστε ελαφριά βάρη για ασκήσεις χεριών. Εάν δεν έχετε βάρη δοκιμάστε ασκήσεις ενδυνάμωσης χρησιμοποιώντας το βάρος του σώματός σας.

Βασική εκπαίδευση

Ο πυρήνας σας είναι το θεμέλιο της ισορροπίας και της σταθερότητάς σας. Δοκιμάστε ασκήσεις όπως να σηκώσετε τη λεκάνη σας ενώ είστε ξαπλωμένοι ανάσκελα με τα γόνατά σας λυγισμένα.

Γιόγκα

Η γιόγκα είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για τη βελτίωση της κόπωσης, της ισορροπίας, της ευελιξίας και της δύναμης. Μετά από ένα σύντομο πρόγραμμα γιόγκα 12 εβδομάδων, δύο φορές την εβδομάδα θα μειωθεί η κόπωση, θα βελτιωθεί η ισορροπία, το μήκος του βήματος και η ταχύτητα του βαδίσματός. Αν και αυτό μπορεί να μην ισχύει για όλους, είναι μια επιλογή που πρέπει να δοκιμάσετε.

Η άσκηση μπορεί να φαίνεται δύσκολη όταν αντιμετωπίζετε τις σωματικές αλλαγές που προκαλεί η ΣΚΠ. Αλλά η ανάπτυξη του επιπέδου της φυσικής σας κατάστασης μπορεί να αποτρέψει την εξέλιξη της νόσου και να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας. Ξεκινήστε αργά με απλές δραστηριότητες με τις οποίες θα νιώθετε άνετα πάντα με την σύμφωνη γνώμη του γιατρού και του φυσιοθεραπευτή σας. Να θυμάστε πως δεν χρειάζεται να αποδείξετε τίποτα σε κανέναν. Ό,τι κάνετε ωφελεί εσάς τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Επομένως ακολουθήστε έναν ρυθμό κατάλληλο για εσάς. Το «κλειδί» είναι να ακούτε το σώμα σας. Μην έχετε θυμό και μην απογοητεύεστε αν οι αντοχές σας είναι περιορισμένες. Επίσης, να θυμάστε πως κάποιες περιόδους θα νιώθετε πολύ καλύτερα και άλλες λιγότερο.