ΥΓΕΙΑ

Πώς μπορείτε να ενισχύσετε τους μύες του πυελικού εδάφους

Κάθε γυναίκα είναι εξοικειωμένη με την έννοια της «ενίσχυσης του πυελικού εδάφους», αλλά λίγες από μας γνωρίζουν όλες τις μεθόδους που θα μας επιτρέψουν να τονώσουμε αυτούς τους σημαντικούς μυς.

Πώς μπορείτε να ενισχύσετε τους μύες του πυελικού εδάφους

Το πυελικό έδαφος αποτελείται από πολλούς μύες και καλύπτει εσωτερικά το κάτω τμήμα της λεκάνης. Η δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους στις γυναίκες συνδέεται τις περισσότερες φορές με την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και την εμμηνόπαυση. Κατά την εμμηνόπαυση παρατηρείται γενικότερη χαλάρωση του μυϊκού συστήματος λόγω των ορμονικών αλλαγών που με τη σειρά τους επηρεάζουν τους μύες του πυελικού εδάφους. Συνεπώς οι αλλαγές του πυελικού εδάφους έχουν ως αποτέλεσμα την δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους με συμπτώματα ακράτειας.

Η αποκατάσταση της περιοχής του πυελικού εδάφους είναι κάτι πολύ περισσότερο από το να σφίξετε απλώς τους μύες και να ελπίζετε ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν. Συνήθως χρειάζονται πιο εντατικές θεραπείες. Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι το πυελικό έδαφος αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από μύες, που είναι σε θέση να δυναμώσουν και να επιστρέψουν στην αρχική τους κατάσταση. Πώς όμως μπορεί αυτό να επιτευχθεί με αποτελεσματικό και ασφαλή τρόπο;

Η αποκατάσταση του πυελικού εδάφους μετά τον τοκετό περιλαμβάνει διάφορες θεραπείες για την πρόπτωση πυελικών οργάνων, η οποία εκδηλώνεται με μυϊκή αδυναμία και χαλαρό συνδετικό ιστό που υποστηρίζει τα όργανα. Ξαπλώνοντας στο κάτω μέρος της λεκάνης, υπάρχει μια λεπτή λειτουργική δυναμική στην περιοχή που επιτρέπει, για παράδειγμα, στην ουροδόχο κύστη να γεμίζει και να αδειάζει αποτελεσματικά.

Ενώ διατηρείται καλός ο έλεγχος των ούρων, ο κόλπος είναι ένα όργανο μέσω του οποίου έρχονται στον κόσμο τα νεογνά και μετά τον τοκετό θα πρέπει να επιστρέψει στον φυσιολογικό μυϊκό τόνο, ώστε να υποστηρίζει τα εσωτερικά όργανα.

Επίσης μπορεί να υπάρξει βλάβη και στον πρωκτό μετά τον τοκετό και μπορούν παρουσιαστούν συμπτώματα που βλάπτουν σοβαρά την ποιότητα ζωής, όπως δυσκοιλιότητα, διαρροή κοπράνων ή αερίων, επείγουσα ανάγκη για ούρηση και δυσκολία συγκράτησης κ.λπ.

Οι προηγμένες θεραπείες αποκατάστασης πυελικού εδάφους μετά τη γέννηση:

Ρομποτική χειρουργική

Η χειρουργική αποκατάσταση του πυελικού εδάφους είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος. Ο τομέας της χειρουργικής αποκατάστασης του πυελικού εδάφους έχει προχωρήσει πολύ, επομένως είναι πιο ακριβής με καλά αποτελέσματα καθώς βελτιώνει και διορθώνει την υποστήριξη των πυελικών οργάνων με υψηλό ποσοστό επιτυχίας. Η χειρουργική επέμβαση με ένα ρομπότ που ονομάζεται «Da Vinci» είναι ελάχιστη και επιτρέπει στα όργανα να υποστηρίζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να τα επαναφέρει στην προγεννητική κατάσταση, διατηρώντας παράλληλα λειτουργίες όπως το γέμισμα και το άδειασμα της ουροδόχου κύστης, το σεξ και η σωστή λειτουργία του εντέρου. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, η χειρουργική θεραπεία με αυτή τη μέθοδο μπορεί να γίνει και για γυναίκες που θέλουν να κάνουν περισσότερα παιδιά.

Κολπική θεραπεία με laser

Αυτή η καινοτόμος ιατρική θεραπεία δεν είναι χειρουργική επέμβαση και είναι σύντομη και ανώδυνη. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν καλή αποτελεσματικότητα θεραπείας με λίγες παρενέργειες ή επιπλοκές. Η θεραπεία αφορά καταστάσεις όπως η κολπική ξηρότητα και ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή, η συνεχής ακράτεια ούρων, η συχνότητα και η επείγουσα ούρηση και η αποκατάσταση του χαλαρού κολπικού ιστού σε γυναίκες μετά τον τοκετό.

Ηλεκτρομαγνητική καρέκλα

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή καινοτομία για τη θεραπεία του πυελικού εδάφους χωρίς να χρειάζεται να γδυθείτε. Μια σειρά πεντάλεπτων ανώδυνων θεραπειών ισοδυναμεί με χρόνια φυσιοθεραπείας. Ωστόσο, οι κλινικές πληροφορίες για αυτήν τη συσκευή βρίσκονται ακόμη υπό διερεύνηση.

Να σημειωθεί πως η έρευνα βρίσκεται συνεχώς σε εξέλιξη, έτσι μελετάται η χρήση βλαστοκυττάρων για την αποκατάσταση του φυσικού ιστού και την αναγέννηση της περιοχής, αλλά χρειάζονται ακόμη χρόνια κλινικής έρευνας.

Η φυσιοθεραπεία αποτοξίνωσης πυελικού εδάφους ξεκινά με μια εξέταση για την αξιολόγηση του πυελικού εδάφους και η θεραπεία αποτελείται από δύο βασικά στοιχεία: προτάσεις αλλαγής τρόπου ζωής και ενεργητική ενίσχυση του πυελικού εδάφους.

Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις παρακάτω μεθόδους εφόσον σας τις συστήσει ο γιατρός σας:

Συσκευές βιοανάδρασης

Οι μικρές οικιακές συσκευές βιοανάδρασης διαθέτουν κολπικά ηλεκτρόδια και συνδέονται με μια εφαρμογή. Μπορείτε να συνδέσετε τα ηλεκτρόδια στο σπίτι και να παρακολουθήσετε την οθόνη για να δείτε τη συστολή και την απελευθέρωση του πυελικού εδάφους. Θα πρέπει να αγοράσετε αυτήν τη συσκευή αφού αξιολογηθούν οι ανάγκες σας και σας καθοδηγήσει ένας ειδικός στην αποκατάσταση.

Υποαλλεργικό στήριγμα σιλικόνης

Πολύ άνετο για καθημερινή χρήση, ιδιαίτερα κατάλληλο για νεαρές γυναίκες μετά τον τοκετό, διορθώνει την πρόπτωση και είναι καλό για τις γυναίκες να το χρησιμοποιούν όταν προπονούνται.

Ολιστική μυϊκή θεραπεία

Οι φυσικοθεραπείες θα βοηθήσουν όταν εκτελούνται σωστά. Η προχωρημένη πυελική πρόπτωση απαιτεί πολλαπλές θεραπείες εάν οι φυσικοί σύνδεσμοι που υποστηρίζουν τη μήτρα έχουν χάσει την ελαστικότητα και τη δύναμη μετά από τραυματικό τοκετό ή πολλαπλούς τοκετούς.