ΥΓΕΙΑ

Η οφθαλμολογική εξέταση που εντοπίζει τον κίνδυνο εμφράγματος (έρευνα)

Ένα υπερηχογράφημα ματιών κατά τη διάρκεια μιας οφθαλμολογικής εξέτασης ρουτίνας, θα μπορούσε να εντοπίσει τον κίνδυνο εμφράγματος, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η οφθαλμολογική εξέταση που εντοπίζει τον κίνδυνο εμφράγματος (έρευνα)

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η συγκεκριμένη εξέταση θα επιτρέψει στους γιατρούς να επέμβουν έγκαιρα και να περιορίσουν τον κίνδυνο.

Η έγκαιρη επέμβαση θα μπορούσε να περιλαμβάνει συμβουλές σχετικά με την διακοπή του καπνίσματος, την άσκηση ή τη συνταγογράφηση φαρμάκων για την αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερόλης και της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου χρησιμοποίησαν τα οφθαλμολογικά υπερηχογραφήματα για να δημιουργήσουν μια εξατομικευμένη βαθμολογία κινδύνου για κάθε ασθενή, η οποία συνδυάζει πληροφορίες για τα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδή στο πίσω μέρος του ματιού με γενετικά δεδομένα, ηλικία, φύλο, αρτηριακή πίεση και βάρος.

Η ανάλυσή τους βασίστηκε σε στοιχεία από τη UK Biobank, η οποία περιέχει ιατρικές πληροφορίες για 500.000 ανθρώπους.

Το μοντέλο προβλέπει τον κίνδυνο εμφράγματος καλύτερα από τις τρέχουσες μεθόδους και οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μέθοδος προσυμπτωματικού ελέγχου.

Η ερευνήτρια Ana Villaplana-Velasco είπε: «Γνωρίζαμε ήδη ότι οι παραλλαγές στα αγγεία του αμφιβληστροειδούς μπορούν να προσφέρουν πληροφορίες για την υγεία μας. Δεδομένου ότι η απεικόνιση του αμφιβληστροειδούς είναι μια μη επεμβατική τεχνική, αποφασίσαμε να διερευνήσουμε τα οφέλη για την υγεία που θα μπορούσαμε να πάρουμε από αυτές τις εικόνες. Διαπιστώσαμε ότι η κατώτερη φράκταλ διάσταση –απλουστευμένα μοτίβα διακλάδωσης αγγείων– σχετίζεται με τη στεφανιαία νόσο και ως εκ τούτου το έμφραγμα του μυοκαρδίου».

Πιστεύεται ότι διαφορετικά μοτίβα αιμοφόρων αγγείων στον αμφιβληστροειδή, θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τον προσδιορισμό του κινδύνου διαβήτη και εγκεφαλικού. Ο μέσος όρος ηλικίας για έμφραγμα είναι τα 60 έτη, επομένως ο υπολογισμός μιας ατομικής βαθμολογίας κινδύνου θα ήταν κατάλληλος από την ηλικία των 50 ετών, σύμφωνα με την κ. Villaplana-Velasco.

«Αυτό θα επέτρεπε στους γιατρούς να προτείνουν συμπεριφορές που θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο, όπως η διακοπή του καπνίσματος και η διατήρηση χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης εντός φυσιολογικών ορίων» πρόσθεσε.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Γενετικής.

Ο καθηγητής Alexandre Reymond, πρόεδρος του συνεδρίου, δήλωσε: «Αυτή η μελέτη καταδεικνύει τη σημασία της εφαρμογής της πρόληψης τώρα και πώς η εξατομικευμένη υγεία μας παρέχει τα εργαλεία για να το κάνουμε».

Πηγή: Mail Online